Ένα μήλο την ημέρα για πρόληψη από το καρκίνο του παχέος εντέρου

Η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» είναι στην πραγματικότητα αρκετά ακριβής. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, B1, B2, E, καθώς και σε μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Ένα μήλο την ημέρα για πρόληψη από το καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν φλεγμονές, καρδιαγγειακές παθήσεις και λοιμώξεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα η πολυφαινολική ένωση φλορετίνη αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μεταφορέας γλυκόζης 2 (GLUT2) και η οποία συμμετέχει στην ανάπτυξη των κυττάρων σε προχωρημένο στάδιο σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Μια μελέτη του 2018 στο Journal of Food and Drug Analysis αναφέρει ότι η φλορετίνη μήλου αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, ενώ δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα.

Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχουν τα μήλα μπορούν να συνεργαστούν με το μικροβίωμα του εντέρου για να ενισχύσουν την άμυνα κατά του καρκίνου, μειώνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Εμπλουτίστε τη διατροφή με μη αμυλούχα λαχανικά και φρέσκα φρούτα, ο συνδυασμός τους μειώνει τον κίνδυνο πεπτικών καρκίνων στο σύνολο τους.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach