Ζάχαρη και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν πολλές συγκεχυμένες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τη ζάχαρη. Προκαλεί καρκίνο; Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα, κάνοντάς τα να αναπτύσσονται πιο επιθετικά; Πώς η ζάχαρη που καταναλώνουμε μέσω των τροφίμων και των ποτών επηρεάζει την υγεία μας και τι μπορεί να γίνει για αυτό;

Ζάχαρη και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εδώ, θα εστιάσουμε συγκεκριμένα στη ζάχαρη ή και τον καρκίνο, καταρρίπτοντας ορισμένους μύθους με επίσημα στοιχεία, καλύπτοντας όσα μελετούν οι ερευνητές με την ελπίδα να βρουν νέους τρόπους θεραπείας των ατόμων με καρκίνο.

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι στην πραγματικότητα η ζάχαρη. Η ζάχαρη ή σακχαρόζη, σε κάποια μορφή, βρίσκεται σε πολλά πράγματα που τρώμε. Και αυτό είναι καλό, γιατί το σώμα μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό για να λειτουργήσει, καθώς είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας.

Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα, πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς, πράγμα που απαιτεί πολλή ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλή γλυκόζη. Τα καρκινικά κύτταρα, όμως, χρειάζονται ακόμα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αμινοξέα και λίπη, δεν λαχταρούν μόνο ζάχαρη.

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο μύθος ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο, άρα αφού τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται πολλή γλυκόζη, τότε η αποκοπή της ζάχαρης από τη διατροφή θα πρέπει να βοηθά να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Όλα τα υγιή κύτταρα χρειάζονται επίσης γλυκόζη και δεν υπάρχει τρόπος να πούμε στο σώμα μας να αφήσει τα υγιή κύτταρα να έχουν τη γλυκόζη που χρειάζονται, αλλά να μην τη δώσει στα καρκινικά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή μιας δίαιτας «χωρίς ζάχαρη» μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης εάν διαγνωστεί. Παράλληλα και η εφαρμογή δίαιτας με πολύ χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων θα μπορούσε να βλάψει την υγεία μακροπρόθεσμα, εξαλείφοντας τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμινών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους καρκινοπαθείς, επειδή ορισμένες θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Έτσι, η κακή διατροφή από περιοριστικές δίαιτες θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την ανάρρωση ή ακόμη και να είναι απειλητική για τη ζωή.

Από την άλλη αφού η διακοπή της ζάχαρης δεν βοηθά στη θεραπεία του καρκίνου, τότε γιατί ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περιορίσουν τις τροφές με ζάχαρη στις συμβουλές διατροφής; Για ένα πολύ σημαντικό λόγο: επειδή υπάρχει έμμεση σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου και της ζάχαρης. Η κατανάλωση αρκετής ζάχαρης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και ισχυρά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 12 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία είναι, ίσως, η μεγαλύτερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί μετά το κάπνισμα όπως αναφέρουν επιστημονικοί οργανισμοί.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach