Το αντικαρκινικό δυναμικό του τσαγιού

Παρόλο που τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ασήμαντα, το τσάι, ειδικά το πράσινο, μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου.

Το αντικαρκινικό δυναμικό του τσαγιού

Σε εργαστηριακές μελέτες, το πράσινο τσάι έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει ή αποτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου στα κύτταρα του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού και του προστάτη. Έχει επίσης παρόμοια επίδραση στον πνευμονικό ιστό και στο δέρμα. Και σε ορισμένες μακροπρόθεσμες μελέτες, το τσάι συσχετίστηκε με χαμηλότερους κινδύνους για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του παγκρέατος.

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με φλαβονοειδή, κατεχίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες είναι μαχητές του καρκίνου. Βοηθούν στην εξάλειψη των κυττάρων που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος, του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης.

Βρέθηκε σημαντική συσχέτιση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και του κινδύνου καρκίνου του ήπατος. Η πτωτική τάση ήταν πιο εμφανής όταν η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αυξήθηκε έως και περίπου 4 φλιτζάνια/ημέρα.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξανόμενη πρόσληψη πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου του ήπατος. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα μέχρι το τσάι να συστήνεται ως τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου.

Γεμίστε την τσαγιέρα σας με πράσινο τσάι ή τσάι του βουνού και αφήστε το να σας φροντίσει.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach