Ενότητα καρκίνος: Περισσότερο ελαιόλαδο για μακροζωΐα

Η αντικατάσταση του βουτύρου ή άλλων λιπών που φράζουν τις αρτηρίες με το ελαιόλαδο που είναι υγιεινό για την καρδιά, μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας, καταλήγουν οι ερευνητές.

Ενότητα καρκίνος: Περισσότερο ελαιόλαδο για μακροζωΐα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεσογειακές χώρες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρκινοπάθειας, κι αυτό εν μέρει οφείλεται στην κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε αντιφλεγμονώδη συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιεινά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες και είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν την οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Ειδικότερα το ελαϊκό οξύ, είναι πολύ ανθεκτικό στην οξείδωση και σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Άλλα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου περιλαμβάνουν την αντιφλεγμονώδη ελαιοκανθάλη, καθώς και την ελευρωπαΐνη, μια ουσία που προστατεύει από την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή από πνευμονοπάθεια σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από αυτή τη υγιή λιπαρή ουσία, διαπιστώνει μια πρόσφατη μελέτη.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από νευροεκφυλιστική νόσο και 18% από πνευμονική νόσο. Η αντικατάσταση του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, όπως έλαιο από καλαμπόκι και από σόγια δεν είχε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να κατανοηθούν οι θετικές επιπτώσεις του ελαιολάδου ενάντια στον καρκίνο όταν το απολαμβάνουμε ως μέρος μιας υγιεινής, ολοκληρωμένης διατροφής.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach