Τα αποδεδειγμένα οφέλη της κινόα για την υγεία

Η κινόα, την οποία έχουμε αγαπήσει στη Μεσόγειο, είναι ένας μικρός θάμνος του οποίου οι σπόροι τρώγονται. Ενώ ανήκει στα ψευτοδημητριακά, οι ιδιότητες της δεν είναι καθόλου ψεύτικες!

Τα αποδεδειγμένα οφέλη της κινόα για την υγεία

Περιέχει μια ποικιλία από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία με διάφορους τρόπους ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Πιο ειδικά περιέχει δύο φλαβονοειδείς φυτικές ενώσεις που έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα:την κερσετίνη και την καμπφερόλη. Η κερσετίνη και η καμπφερόλη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, που σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της συνολικής υγείας και στην προστασία από ορισμένες ασθένειες.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Μια μερίδα (185 γραμμάρια) μαγειρεμένης κινόα περιέχει 5,18 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 18% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας. Η κινόα περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από πολλά άλλα δημοφιλή δημητριακά, όπως το καστανό ρύζι. Η προσθήκη περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις και τροφοδοτώντας ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο σας, ενώ βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach