Εκκολπώματα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε

Στοιχείο κλειδί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εκκολπωματίτιδας αλλά και την πρόληψη αυτών είναι οι φυτικές ίνες.

Εκκολπώματα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε

Μερικές φορές, ειδικά καθώς μεγαλώνουν, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν μικρές διογκωμένες θήκες στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Αυτές ονομάζονται εκκολπώματα. Αυτοί οι θύλακες μπορεί να αναπτύξουν φλεγμονή ή μόλυνση, που μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, τα άτομα με εκκολπωματίτιδα μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, έμετο, φούσκωμα, πυρετό, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Στοιχείο κλειδί για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη αυτών είναι οι φυτικές ίνες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων του εκκολπώματος. Οι φυτικές ίνες μαλακώνουν και προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας τα να περάσουν πιο εύκολα από το παχύ έντερο. Μειώνει επίσης την πίεση στο πεπτικό σύστημα. Μερικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που πρέπει να συμπεριλάβετε στα γεύματα είναι:

  • Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φασόλια (φασόλια και μαύρα φασόλια, για παράδειγμα)
  • Φρέσκα φρούτα (μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, μανταρίνια, πορτοκάλια και λοιπά)
  • Λαχανικά (πατάτες, αρακάς, σπανάκι)
  • Η κατανάλωση αρκετού νερού και άλλων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Στο παρελθόν, οι γιατροί είχαν συστήσει στα άτομα με εκκολπώματα να αποφεύγουν εύπεπτα τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι, ποπ κορν και σπόρους, φοβούμενοι ότι αυτά τα τρόφιμα θα κολλήσουν στα εκκολπώματα και θα οδηγήσουν σε φλεγμονή. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη σύσταση.

Στην πραγματικότητα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι συστατικά πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συνιστώνται σε άτομα με εκκολπωματική νόσο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach