Σύνδεση της Αθήνας με τα Λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου, με τον Προαστιακό

Τα τρία λιμάνια της Αττικής, του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου θα συνδεθούν στο μέλλον μεταξύ τους και με την Αθήνα μέσω του προαστιακού σύμφωνα με την επέκταση που προαναγγέλει το Υπουργείο Μεταφορών και η ΕΡΓΟΣΕ.

Σύνδεση της Αθήνας με τα Λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου, με τον Προαστιακό

Η Αθήνα, μετά το Λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας θα συνδεθεί και με το Λαύριο σε 50 λεπτά και ο διαγωνισμός πρόκειται να ξεκινήσει στις 14 Ιανουαρίου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η νέα γραμμή θα ξεκινά από τον κόμβο Κορωπίου (λίγο μετά τον προαστιακό σταθμό ΚΟΡΩΠΙ) και θα έχει μήκος 32 χιλιομέτρων. Θα είναι διπλή και θα περιλαμβάνει την κατασκευή 2 νέων Σιδηροδρομικών Σταθμών και 7 νέων Σιδηροδρομικών Στάσεων με τους περιβάλλοντες χώρους αυτών.

Οι νέοι σταθμοί και στάσεις

-Μαρκόπουλο (Σταθμός)

-Καλύβια (Στάση)

-Κουβαράς (Στάση)

-Κερατέα (Στάση)

-Δασκαλειό (Στάση)

-Καλοπήγαδο (Στάση)

-Θορικό (Στάση)

-Λαύριο (Στάση)

-Τερματικός Λιμένας Λαυρίου (Σταθμός)

Με τη νέα γραμμή το λιμάνι του Λαυρίου θα συνδεθεί με το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος σε χρόνο περίπου 20 λεπτών, με το κέντρο της Αθήνας σε χρόνο περίπου 50 λεπτών και με το λιμάνι του Πειραιά σε χρόνο περίπου 70 λεπτών.

Ο επιβάτης θα μπορεί με μία μετεπιβίβαση στο Κορωπί, στη Δουκίσσης Πλακεντίας ή στη Νερατζιώτισσα να χρησιμοποιήσει το Μετρό και να φτάσει σε όποιο σημείο της πρωτεύουσας φτάνει το δίκτυο. Ο Προαστιακός της Αθήνας με την επέκταση προς Λαύριο και Ραφήνα γίνεται ένα μεγάλο δίκτυο που μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της Αττικής από την υπερχρήση των ι.χ. οχημάτων.

Η επέκταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και για την ακτοπλοϊα η οποία πλέον θα μπορεί να δρομολογεί από τα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής ανάλογα με τις ανάγκες και έχοντας επαρκή κάλυψη από τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Μετρό.

Ο χρόνος κατασκευής όλων των απαιτούμενων έργων έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ο ακριβής χρόνος μελέτης & κατασκευής και ο χρόνος εγγύησης του έργου θα καθοριστεί κατά τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού.