Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Δίαιτες που είναι δημοφιλείς, χωρίς να κάνουν αποδεδειγμένα αυτό που υπόσχονται, να απομακρύνουν δηλαδή τις τοξίνες από τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμη και να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Τι μπορείτε να φάτε και τι δεν μπορείτε

Αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη δίαιτα αποτοξίνωσης που ακολουθείτε. Ορισμένες περιλαμβάνουν νηστεία ή απλώς κατανάλωση υγρών. Άλλες επιτρέπουν ορισμένα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Συνήθως είναι σύντομες δίαιτες και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας τρόπος διατροφής που μπορείτε να ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα.

Λειτουργεί;

Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μερικά κιλά, αλλά πιθανότατα θα τα ξαναπάρετε και μάλιστα άμεσα. Εάν ο στόχος σας είναι να αποτοξινώσετε το σύστημά σας, μην σπαταλάτε χρόνο ή χρήμα. Το σώμα είναι ειδικό στην απαλλαγή από τις τοξίνες ανεξάρτητα από το τι καταναλώνετε. Ο μόνος τύπος δίαιτας αποτοξίνωσης που αξίζει τον κόπο είναι αυτός που περιορίζει τα επεξεργασμένα, πλούσια σε λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα και τα αντικαθιστά με φρούτα και λαχανικά. Αυτή η προσέγγιση καθαρής διατροφής είναι το καλύτερο στοίχημα για να διατηρήσετε το σώμα σας σε κορυφαία φόρμα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach