Νόσος Χασιμότο: Ποια διατροφή βοηθά;

Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νόσο του Χασιμότο.

Νόσος Χασιμότο: Ποια διατροφή βοηθά;

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που καταστρέφει σταδιακά τον θυρεοειδή ιστό μέσω των λεμφοκυττάρων και προκαλεί ανεπαρκή παραγωγή ορμονών.

Σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών σε 34 γυναίκες με νόσο Χασιμότο, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Πολλές άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα άτομα με αυτή τη νόσο– ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα γενικά - πιθανότατα ωφελούνται από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Επικεντρωθείτε σε αντιφλεγμονώδεις τροφές

Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νόσο του Χασιμότο. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με νόσο του Χασιμότο διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες - μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή - ήταν χαμηλότεροι σε όσες έτρωγαν συχνά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μερικά μόνο παραδείγματα τροφών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κατά συνέπεια, ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε πρόσθετη ζάχαρη, ζωικά και επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά πλούσια σε τροφές υψηλής θρεπτικότητας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας, στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Χασιμότο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach