Είναι τα φρούτα και τα λαχανικά σε κονσέρβα εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα;

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά  είναι βολικά, οικονομικά και ευέλικτα, αλλά είναι τόσο θρεπτικά όσο τα φρέσκα προϊόντα;

Είναι τα φρούτα και τα λαχανικά σε κονσέρβα εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα;

Για τα περισσότερα τρόφιμα, όταν συγκρίνουμε την κονσερβοποιημένη ποικιλία με τα φρέσκα, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά - πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια κονσέρβα ντομάτας έχουν 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, 3,8 γραμμάρια υδατάνθρακες και αμελητέο λίπος σε σύγκριση με 100 γραμμάρια φρέσκιας ντομάτας που έχει 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια υδατάνθρακες και επίσης αμελητέα λιπαρά. Οι θερμίδες είναι επίσης περίπου ίδιες ανά 100 γραμμάρια με 19 θερμίδες για κονσέρβες και 14 θερμίδες για τη φρέσκια ντομάτα.

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα υπάρχουν μικρές διαφορές. Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν καλά επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών και αποτελούν πολύτιμο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, μια πολύ μικρή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να χαθεί κατά τη διαδικασία επικασσιτέρωσης. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα κονσέρβες και φρέσκες ντομάτες, οι ντομάτες κονσέρβα έχουν 328 mcg καροτίνης (η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα) σε σύγκριση με τις φρέσκες ντομάτες που έχουν 349 mcg.

Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες περιέχουν επίσης 11 mg φυλλικού οξέος και βιταμίνη C σε σύγκριση με τις φρέσκες ντομάτες, που περιέχουν 23 mg φυλλικού οξέος και 22 mg βιταμίνης C. Από την άλλη, ο κονσερβοποιημένος ανανάς σε σιρόπι περιέχει 16,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια και ο κονσερβοποιημένος ανανάς σε χυμό περιέχει 12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Ο φρέσκος ανανάς περιέχει 11g φυσικής ζάχαρης ανά 100g.

Από εδώ και πέρα όταν αγοράζετε κονσέρβες φρούτων ή λαχανικών, ελέγξτε τις ετικέτες τους και αποφύγετε όποιες περιέχουν υπερβολική προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach