Είναι τα βιολογικά τρόφιμα καλύτερα για εσάς;

Είναι τελικά τα βιολογικά τρόφιμα πιο θρεπτικά;

Είναι τα βιολογικά τρόφιμα καλύτερα για εσάς;

Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά και ξέρετε ότι αυτό σημαίνει να επιλέγετε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Αλλά καθώς περιδιαβαίνετε στους διαδρόμους της τοπικής σας αγοράς, ελέγχοντας τα φρέσκα προϊόντα, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει και μια άλλη επιλογή να κάνετε: Τα βιολογικά προϊόντα. Πρέπει να τα επιλέξετε; Οι υποστηρικτές λένε ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ασφαλή, πιθανώς πιο θρεπτικά και συχνά έχουν καλύτερη γεύση από τα μη βιολογικά τρόφιμα. Λένε επίσης ότι η βιολογική παραγωγή είναι καλύτερη για το περιβάλλον και πιο ευγενική προς τα ζώα.

Εάν ένα τρόφιμο φέρει ετικέτα «βιολογικό», περιέχει τουλάχιστον 95 τοις εκατό βιολογικά συστατικά και ο υπεύθυνος κυβερνητικός φορέας έχει επιθεωρήσει και εγκρίνει την καλλιέργεια.

Είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο θρεπτικά;

Αυτήν τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά τρόφιμα. Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, ορισμένα μέταλλα και αντιοξειδωτικά - που πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από τη γήρανση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Αλλά οι διαφορές είναι τόσο μικρές που πιθανώς δεν έχουν καμία επίδραση στη συνολική διατροφή.

Ωστόσο, υπάρχει μια διατροφική βεβαιότητα: Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φαγητό σας, καταναλώστε το όσο είναι φρέσκο.

Τα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C οξειδώνονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, παρόλο που τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι υψηλότερα στα βιολογικά τρόφιμα αρχικά, αν παραμείνουν στο ψυγείο σας, μπορεί να χάσετε αυτό το όφελος.

Επιπλέον, τα φρέσκα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι αναφέρουν μερικές φορές ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν πλουσιότερη γεύση, πράγμα που αυξάνει την απόλαυσή τους.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach