Είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικά υγιεινό;

Αναμφίβολα το ελαιόλαδο είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, αλλά είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιο υγιεινό από το κανονικό ελαιόλαδο;

Είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικά υγιεινό;

Πολλές μελέτες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Τα διατροφικά οφέλη της δίαιτας προέρχονται πιθανώς από διάφορες πηγές, αλλά η γενναιόδωρη χρήση του ελαιόλαδου φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, περίπου 75% κατ' όγκο. Όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη, τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Τα οφέλη για την υγεία έχουν αποδοθεί στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλότερων κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, ακόμη και άνοιας σε άτομα που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες ελαιόλαδου από εκείνους που χρησιμοποιούν λίγο ή καθόλου.

Ωστόσο, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει κάτι επιπλέον που δεν προσφέρει το κανονικό ελαιόλαδο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προκύπτει από την μηχανική συμπίεση ώριμων ελιών, χωρίς υψηλή θερμότητα ή χημικούς διαλύτες.

Αυτό προστατεύει τις ευαίσθητες χημικές ουσίες που ονομάζονται φαινόλες. Αντίθετα, τα κανονικά, εξαιρετικά επεξεργασμένα ελαιόλαδα χάνουν αυτές τις χημικές ουσίες. Μικρά εργαστηριακά πειράματα υποδηλώνουν ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολών μπορεί να παρέχουν επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία.

Λάβετε υπόψη ότι το ελαιόλαδο δεν είναι το μόνο υγιεινό συστατικό σε μια μεσογειακή διατροφή. Σκεφτείτε το ως μια μόνο πτυχή του μεσογειακού πίνακα που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής αλέσεως; και περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος –NutritionCoach