Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας

Το πόσο τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε.

Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας

Το να υπερφορτώνετε το πιάτο, να αφιερώνετε δευτερόλεπτα για το αδειάσετε μέχρι να νιώσετε «γεμάτοι» μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ό,τι θα έπρεπε. Το ίδιο ισχύει και για τις μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια, οι οποίες είναι συχνά μεγαλύτερες από ό,τι χρειάζεται κανείς.

Μερικές απλές συμβουλές για τον έλεγχο του μεγέθους της μερίδας φαγητού μπορεί να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τη διατροφή σας για να βελτιώσετε όχι μόνο την υγεία αλλά και την περίμετρο της μέση σας:

  • Χρησιμοποιήστε ένα μικρό πιάτο ή μπολ για να ελέγξετε τις μερίδες σας.
  • Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με λίγες θερμίδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά
  • Τρώτε μικρότερες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και νάτριο, όπως επεξεργασμένα κρέατα ή fastfood.
  • Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τον αριθμό των μερίδων που τρώτε.

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

  • Ένα μέγεθος μερίδας είναι μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού, που ορίζεται από κοινές μετρήσεις όπως φλιτζάνια, γραμμάρια ή κομμάτια. Για παράδειγμα, μια μερίδα ζυμαρικών είναι περίπου 1/3 έως 1/2 φλιτζάνι ή περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. Μια μερίδα κρέατος, ψαριού ή κοτόπουλου είναι περίπου 90-110γρ ή περίπου το μέγεθος και το πάχος μιας τράπουλας.

Ο προτεινόμενος αριθμός μερίδων ανά ομάδα τροφίμων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη δίαιτα ή τις οδηγίες που ακολουθείτε.

Το να κρίνουμε το μέγεθος της μερίδας είναι μια μαθημένη δεξιότητα. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μεζούρες και κουτάλια ή μια ζυγαριά μέχρι να αισθανθείτε ασφαλείς με την κρίση σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος –NutritionCoach