Παστέλι: Το σνακ της ενέργειας

Το παστέλι λοιπόν συνδυάζει δυο τροφές και διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά της κάθε μιας.

Παστέλι: Το σνακ της ενέργειας

Το παστέλι είναι ίσως το πιο παλιό γλυκό. Αναφορές του διαβάζουμε στην Ιλιάδα του Ομήρου, στον Ηρόδοτο ενώ αποτελεί το «σησαμάτον γλύκισμα» των Βυζαντινών. Φτιαγμένο από τα πιο απλά υλικά, μέλι και ξηρούς καρπούς κυρίως, το σουσάμι ξεχωρίζει γιατί είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Αν και η κύρια μορφή παστελιού είναι αυτό με το σουσάμι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και προϊόντα με φιστίκι, αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα.

Το σουσάμι περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και στην αύξηση της ταχύτητας επούλωσης των πληγών του δέρματος. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να επιβραδύνουν την ταχύτητα απορρόφησης της ζάχαρης από τα τρόφιμα, ιδιότητα που μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαβήτη. Μπορεί επίσης να εξαλείψει τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα ενώ αποτελεί μια καλή πηγή ασβεστίου.

Από την άλλη έχουμε το μέλι. Ορισμένα είδη μελιού έχουν τόσα αντιοξειδωτικά όσα τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του σώματος από την καταστροφή των κυττάρων λόγω των ελεύθερων ριζών. Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του μελιού (πολυφαινόλες) μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης ένα ισχυρό πρεβιοτικό, που σημαίνει ότι τρέφει τα καλά βακτήρια που ζουν στα έντερα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πέψη αλλά και για τη γενική υγεία. Έχει υψηλό σημείο κορεσμού και για αυτό προάγει την απώλεια βάρους.

Το παστέλι λοιπόν συνδυάζει αυτές τις δυο τροφές και διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά της κάθε μιας. Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα και ενέργεια υψηλής ποιότητας για αυτό και προτιμάται από αθλητές, αθλούμενους, έντονα εργαζόμενους και βέβαια είναι ιδανικό για τα παιδιά. Είναι διαθέσιμο, ευέλικτο και θρεπτικό. Τί άλλο να ζητήσει κανείς από ένα σνακ;

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach