Καφές: Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, φερουλικό οξύ και καφεϊκό οξύ, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη.

Καφές: Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Ανάλυση 12 μελετών εξέτασε τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και κατάθλιψης. Περιελάμβανε τα δεδομένα 346.913 ατόμων, εκ των οποίων τα 8.146 είχαν κατάθλιψη. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη, ιδιαίτερα ως συστατικό του καφέ, είχε προστατευτική δράση κατά της κατάθλιψης.

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρα ως αντικαταθλιπτικό αυξάνοντας τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη. Έχει αποδειχθεί ακόμη και στα Archives of Internal Medicine ότι μειώνει τα ποσοστά αυτοκτονιών.

Επιστημονικές μελέτες για τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και κατάθλιψης έχουν συχνά δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης.

Ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, φερουλικό οξύ και καφεϊκό οξύ. Αυτά τα οξέα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει κάποια από την ενόχληση και την αγωνία που μπορεί να επιφέρει η κατάθλιψη.

Ωστόσο η μεγάλη κατανάλωση καφέ και η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει διέγερση, τρόμο, νευρικότητα και αϋπνία. Τα συμπτώματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα του μηχανισμού «μάχης-ή-φυγής» του σώματος, που είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε υψηλή αδρεναλίνη ή δυνητικά απειλητικές καταστάσεις. Οι διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή την αντίδραση και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach