Τροφές-ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ, η νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου συνώνυμη της λήθης. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας. Ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Το άκουσμα αυτής της λέξης προκαλεί αγωνία και φόβο για αυτό και η επιθυμία για πρόληψη γίνεται ανάγκη.

Τροφές-ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ

Πώς όμως η διατροφή μπορεί ενισχύσει τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του για να
την αποφύγουμε;

Ας δούμε τι βρήκαν οι ερευνητές: Τα ψάρια είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός
διατροφικός παράγοντας στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης. Τα
λαχανικά είναι τα δεύτερα καλύτερα και όλα τα άλλα τρόφιμα έδειξαν μικρότερα,
λιγότερο σημαντικά αποτελέσματα. Επιπλέον, από όλα τα τρόφιμα που
αξιολογήθηκαν, μόνο τα ψάρια συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής
εξασθένησης.

Ακολουθήστε μια μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια αρκετές
φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά καλά ψάρια για φαγητό, όπως σκουμπρί,
λαβράκι, μπακαλιάρος, καβούρι, καραβίδα, αστακός, σολομός, σαρδέλες, χτένια,
γαρίδες, σαλάχι, γλώσσα, καλαμάρι, πέστροφα και τόνο. Απλά να είστε προσεκτικοί
με τα ψάρια που μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας και ο
μεγαλόφθαλμος τόνος. Αυτά τα ψάρια πρέπει να τρώγονται μόνο περιστασιακά. Ο
FDA έχει έναν καλό οδηγό για να σας βοηθήσει να μάθετε τα καλύτερα ψάρια για
κατανάλωση.

Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μια σαλάτα με περισσότερα από ένα λαχανικά και τρεις
μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως κάθε μέρα. Τα πολύχρωμα λαχανικά έχουν
ευεργετική επίδραση, αλλά το λάχανο και το σπανάκι ακόμη περισσότερη.
Μην ξεχνάτε το ελαιόλαδο!

Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα και
προστατεύει από την άνοια. Ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία για κάτι τόσο νόστιμο και
τόσο συχνό στο ελληνικό τραπέζι.

Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach