Είναι τα κάστανα φάρμακο για την καρδιά;

Μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα αποδίδει το 35%- 45% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Είναι τα κάστανα φάρμακο για την καρδιά;

Τα κάστανα αποτελούν πηγή τροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, είτε ως ξηρός καρπός είτε ως συνοδευτικό είτε ως ένα ελαφρύ σνακ. Ο καρπός της καστανιάς βρίσκεται μέσα στο ξυλώδες, αγκαθωτό, σκούρο καφέ περίβλημα που ανοίγει, όταν ωριμάσει. Μοιάζουν περισσότερο με τα φρούτα παρά με τους αληθινούς ξηρούς καρπούς.

Ο αμυλούχος γλυκός καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, γεγονός που τον κάνει μοναδικό μεταξύ των ξηρών καρπών. Μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα αποδίδει το 35%- 45% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Για να διατηρήσετε περισσότερη βιταμίνη C στα κάστανα, κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τα λιπαρά που περιέχουν είναι κυρίως μονοακόρεστα. Είναι πλούσια σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ - δύο αντιοξειδωτικά τον οποίων η συγκέντρωση αυξάνεται όταν μαγειρεύονται. Τα κάστανα παραμένουν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φαινολών ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό ενώ βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, φαινολών και βιταμίνης C.

Ασλανίδη Αναστασία

Διατροφολόγος- Nutrition Coach