Αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά έχουν οι γυναίκες που συνηθίζουν να γευματίζουν με αυτόν τον τρόπο
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον κόσμο.
Αν και οι περισσότεροι ξέρουν ότι οι διατροφικές επιλογές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια (με τα τηγανητά, τα πλούσια σε λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα να συνδέονται χρόνιες καρδιακές παθήσεις) μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε που συμβάλει στον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Στην πραγματικότητα, και ο τρόπος που τρώτε τα γεύματά σας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρδιακή νόσο.
Αυξημένα καρδιακά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που γευματίζουν μόνες τους
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, αποκαλύπτει ότι, μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών, εκείνες που τρώνε μόνες τους έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, ερευνητές από τις σχολές νοσηλευτικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κορέας, το Πανεπιστήμιο Ulsan και το Πανεπιστήμιο Semyung εξέτασαν δεδομένα για 590 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, τα οποία συνελέχθησαν ως μέρος της Κορεατικής Εθνικής Εξέτασης Υγείας και Διατροφής το 2016.
Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μόνες τους περισσότερα από δύο γεύματα την ημέρα είχαν 2,58 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στηθάγχη (μια μορφή πόνου στο στήθος που προκαλείται από την μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά) σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν δύο ή περισσότερα γεύματα την ημέρα παρέα με άλλους.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η στηθάγχη συνδέεται συχνά με στεφανιαία νόσο και στεφανιαία μικροαγγειακή νόσο.
Ωστόσο, μπορεί να μην είναι αποκλειστικά η μοναξιά που “εξηγεί” αυτές τις περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές της μελέτης.
Η ομάδα των γυναικών που συνήθως έτρωγαν μόνες είχαν “πιο φτωχές διατροφικές γνώσεις”, συμπεριλαμβανομένης της λιγότερο συχνής επίγνωσης και χρήσης των διατροφικών ετικετών, από τις άλλες συμμετέχουσες που γευμάτιζαν συχνά παρέα με άλλους.
Επιπλέον, συνήθως κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, καθώς και λιγότερες φυτικές ίνες, κάλιο και νάτριο σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν τακτικά με τους συντρόφους τους.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι κάτι… σίγουρο, εάν παίρνετε τα περισσότερα γεύματά σας μόνες σας.
“Δεδομένου ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, η εύρεση τρόπων για τις ηλικιωμένες γυναίκες που είναι κοινωνικά απομονωμένες να συναναστραφούν και να δημιουργήσουν ουσιαστικούς κοινωνικούς δεσμούς μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τη διατροφή τους αλλά και τη συνολική υγεία τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης”, λέει η δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της North American Menopause Society.
Πηγές: iatropedia.gr, https://www.heart.org, https://www.eatthis.com