Ποπ κορν: Ένα υγιεινό σνακ ή ένα σνακ του τρόμου;

Το ποπ κορν είναι ένα σνακ με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Ποπ κορν: Ένα υγιεινό σνακ ή ένα σνακ του τρόμου;

Το ποπ κορν ή αλλιώς σκασμένο καλαμπόκι, είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και πολύ υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Άλλωστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Εκτός από φυτικές ίνες, το ποπ κορν είναι επίσης μια καλή πηγή πολυφαινολών, τις αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και με δυνητικά χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αφού είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες (μόνο 31 θερμίδες ανά φλιτζάνι) και έχει υψηλό σημείο κορεσμού.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωσή του είναι το αλάτι. Το νάτριο είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση και το εγκεφαλικό. Πάντα αναφερόμαστε σε σπιτικό ποπ κορν αφού το προσυσκευασμένο ποπ κορν μικροκυμάτων περιέχει συχνά PFOA και διακετύλιο (χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς). Μπορεί επίσης να περιέχει ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φτιάξετε ποπ κορν είναι σε κατσαρόλα ή μηχανή air-popper.

Ωστόσο και εδώ το μέτρο είναι το κλειδί. Παρόλο που είναι πολύ πιο χορταστικό από πολλά άλλα σνακ, μπορεί να είναι παχυντικό.