Κεχρί: Γιατί πρέπει να θυμηθούμε αυτή την αρχαία υπερτροφή;

Το κεχρί είναι πλούσιο σε νιασίνη, η οποία βοηθά το σώμα σας να διαχειριστεί περισσότερες από 400 ενζυμικές αντιδράσεις.

Κεχρί: Γιατί πρέπει να θυμηθούμε αυτή την αρχαία υπερτροφή;

Το κεχρί είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα σιτηρά στον κόσμο. Παράγεται σε όλη την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας, δημητριακών και άλλων πιάτων.

Οφέλη για την υγεία

Το κεχρί είναι πλούσιο σε νιασίνη, η οποία βοηθά το σώμα σας να διαχειριστεί περισσότερες από 400 ενζυμικές αντιδράσεις. Η νιασίνη είναι επίσης σημαντική για την υγιή λειτουργία του δέρματος και των οργάνων. Στην πραγματικότητα, είναι μια τόσο σημαντική ένωση που συχνά προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να τα εμπλουτίσει.

Ειδικά οι πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες του κεχριού, αποτελούν εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης. Αυτή η φυσική χρωστική ουσία δρα τόσο ως αντιοξειδωτικό όσο και ως πρόδρομος μορφή της βιταμίνης Α, βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την υγεία των ματιών.

Αποτελεί πλούσια πηγή μαγνησίου, ενώ σημαντική είναι η περιεκτικότητα του σε πρεβιοτικά που υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Ο χαμηλός γλυκαιμικό δείκτης το καθιστά ιδανικό για τον έλεγχο του σακχάρου και την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Το αποξηραμένο κεχρί μπορεί να μαγειρευτεί όπως το κουσκούς ή η κινόα. Το αλεσμένο κεχρί αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο ή προσθήκη σε αλεύρι ολικής αλέσεως στα αρτοσκευάσματα. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι ιδανικό για τη χορτοφαγική διατροφή.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach