Κανέλα Κεϋλάνης ή κανέλα Κασσία; Ποια είναι η καλύτερη;

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων από το γένος Κινάμμωμον (Cinnamomum).

Κανέλα Κεϋλάνης ή κανέλα Κασσία; Ποια είναι η καλύτερη;

Είναι γνωστή από τη μακρινή αρχαιότητα και ήταν τόσο σπάνια και πολύτιμη που θεωρούνταν δώρο κατάλληλο μόνο για μονάρχες.Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κανέλας:

Κανέλα Κεϋλάνης: Γνωστή και ως «αληθινή» κανέλα.

Κανέλα Κασσία (Cassia): Η πιο κοινή ποικιλία σήμερα και αυτό που οι άνθρωποι γενικά αναφέρουν ως «κανέλα».

Η ξεχωριστή μυρωδιά και η γεύση της οφείλονται στο λιπαρό μέρος, το οποίο είναι πολύ υψηλό σε περιεκτικότητα στην ένωση κινναμική αλδεΰδη. Η κινναμική αλδεΰδη έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις λοιμώξεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα ισχυρά αποτελέσματα της κανέλας στην υγεία και το μεταβολισμό. Περιέχει, επίσης, μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά ισχυρών αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης. Τα αντιοξειδωτικά στην κανέλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να βελτιώσουν ορισμένους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει ισχυρή αντιδιαβητική δράση. Η αποτελεσματική ποσότητα είναι συνήθως 1–6 γραμμάρια ή περίπου 0,5–2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα την ημέρα.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε κανέλλα Κεϋλάνης. Η κανέλα έχει οφέλη για την υγεία, όποια κι αν είναι η προέλευσή της, αλλά η κανέλλα Κασσία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μεγάλες δόσεις λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε κουμαρίνη. Από την άλλη, η κανέλλα Κεϋλάνης είναι πολύ καλύτερη από την άποψη ότι η περιεκτικότητα σε κουμαρίνη είναι αρκετά χαμηλότερη από ό,τι στην ποικιλία Κασσία.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach