Πόνοι στις αρθρώσεις: Ποιες τροφές ανακουφίζουν;

Οι πόνοι στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα του γονάτου, αποτελούν έναν από τους παράγοντες μείωσης της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα. Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται φαρμακευτικά, ωστόσο η επιστήμη δεν παραβλέπει τη δύναμη της διατροφής.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Ποιες τροφές ανακουφίζουν;

Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για αυτό, αλλά με έξυπνες αλλαγές μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό, να δημιουργήσετε ισχυρό χόνδρο και να μειώσετε τη φλεγμονή. Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να κρατήσετε τις αρθρώσεις σας ευτυχισμένες.

Αρκετή βιταμίνη C

Βασικό στοιχείο για την υγεία των αρθρώσεων, η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου και συνδετικού ιστού. Δοκιμάστε εσπεριδοειδή, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο και λάχανο. Μη διστάσετε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες από αυτά. Εκτός από την επάρκεια σε βιταμίνη, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο.

Προσθέστε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 μπορούννα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις σας και τη μείωση της πρωινής δυσκαμψίας. Επίσης, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Ένας εύκολος τρόπος για να τα προσθέσετε στη διατροφή σας είναι να τρώτε δύο μερίδες λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα. Μερικές από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 είναι η πέστροφα, ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο

Μια μελέτη έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη που περιέχεται στο ελαιόλαδο, έχει αντίστοιχο αντιφλεγμονώδες αποτελέσματα με την ιβουπροφαίνη. Το ελαιόλαδο με την πιο δυνατή γεύση περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτής.

Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος

Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα. Αυτές ονομάζονται προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) και συνδέονται με ασθένειες όπως αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα AGEs εάν μειώσετε τα ψητά, τηγανητά, τα επεξεργασμένα και το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach