Μήλο το αντικαρκινικό

Από το κατακόκκινο μήλο της Εύας μέχρι το χρυσό μήλο της Έριδος, ο καρπός αυτός αποτελεί σήμερα σύμβολο υγείας, ευεξίας και  διατροφικής ισορροπίας.

Μήλο το αντικαρκινικό

Ένα μεσαίο μήλο καλύπτει το 14% σε βιταμίνη C, το 5% σε βιταμίνη Κ ενώ παρέχει το 2%-4% σε χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2 και Β6.

Τα μήλα περιέχουν πολλές φυσικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.Το δέρμα του μήλου περιέχει το φλαβονοειδές κερσετίνη, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μήλα, εκτός των άλλων, μπορούν να βοηθήσουν την προστασία των πνευμόνων σας από οξειδωτική βλάβη.Από την άλλη η κατανάλωση μόνο του 15% ενός μεγάλου μήλου την ημέρα συνδέεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο της εμφάνισης του άσθματος.

Η περιεκτικότητα του μήλου σε διαλυτές φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Μία απο τις πολυφαινόλες που περιέχεται στο δέρμα του μήλου, είναι η επικατεχίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την «κακή» οξείδωση της LDL, ενεργώντας έτσι, αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον τα μήλα μπορεί να κάνουν καλό στην απώλεια βάρους καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό - δύο ιδιότητες που αυξάνουν τον κορεσμό.

Ασλανίδη Αναστασία

NutritionCoach–Κλινική Διατροφολόγος