Ποια είναι η καλύτερη ώρα για έναν καφέ;

Αν το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είναι να πιείτε έναν καφέ, ξανασκεφτείτε το!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για έναν καφέ;

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι καφέ όταν ξυπνήσουν. Ωστόσο, θεωρείται ότι η κατανάλωση καφέ πολύ σύντομα μετά το ξύπνημα μειώνει τις δυναμικές του επιδράσεις, καθώς η κορτιζόλη -η ορμόνη του στρες- βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εκείνη τη στιγμή.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση και την εστίαση. Ρυθμίζει επίσης το μεταβολισμό, την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αρτηριακή πίεση. Η ορμόνη ακολουθεί έναν συγκεκριμένο ρυθμό για τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, με υψηλά επίπεδα που κορυφώνονται 30-45 λεπτά μετά το ξύπνημα και μειώνονται αργά την υπόλοιπη ημέρα.

Με γνώμονα τα παραπάνω η καλύτερη ώρα για να πιείτε καφέ είναι από τα μέσα έως αργά το πρωί, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι χαμηλότερα, περίπου 9:30-11:30πμ. Παρόλο που μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, καμία μέχρι σήμερα μελέτη δεν έχει παρατηρήσει κάποια ανώτερη ενεργειακή επίδραση με την καθυστέρηση του πρωινού καφέ σας, σε σύγκριση με την κατανάλωσή του αμέσως μετά το ξύπνημα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach