Αντιμετωπίστε τις κράμπες με μαγνήσιο

Σε ποιες τροφές μπορούμε να βρούμε μαγνήσιο, το μέταλλο που συμβάλλει σε πολλές σημαντικές διαδικασίες του οργανισμού μας.

Αντιμετωπίστε τις κράμπες με μαγνήσιο
Photo credits: Unsplash

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Βοηθάει σε εκατοντάδες σημαντικές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας των μυών και των νεύρων. Βοηθά να διατηρήσετε τα οστά σας γερά, την καρδιά σας υγιή και το σάκχαρο στο αίμα φυσιολογικό. Επίσης, συμμετέχει ενεργά στο ενεργειακό σας επίπεδο.

Οι μυϊκές κράμπες συμβαίνουν όταν ένας μυς συστέλλεται ακούσια μόνος του. Συνήθως, αισθάνεστε ένα σκληρό εξόγκωμα στο σημείο του πόνου - αυτός είναι ο συσπασμένος μυς. Εάν δεν έχετε καταπονήσει τον μυ, πιθανότατα συστέλλεται επειδή είναι κουρασμένος ή υπερβολικά ταλαιπωρημένος ή το σώμα σας αφυδατωμένο.

Η αιτία μπορεί να είναι ότι ίσως δεν λαμβάνετε αρκετούς ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο ή μαγνήσιο. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν τους μυς σας να λειτουργούν πιο ομαλά, ενώ τα υγρά βοηθούν το σώμα σας να επεξεργάζεται τα μέταλλα..

Ένας τρόπος για να σταματήσετε τις κράμπες στα πόδια είναι η ενυδάτωση. Μόλις πιείτε νερό ή αθλητικό ποτό με ηλεκτρολύτες, θα μπορέσετε να αποτρέψετε άλλη μια κράμπα.

Μπορείτε να πάρετε το μαγνήσιο από πολλά τρόφιμα και ποτά. Καλές πηγές είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, σπόροι κολοκύθας, πεκάν, ηλιόσποροι, φιστίκια και λινάρι. Το αβοκάντο είναι μια σημαντική πηγή μαγνησίου αφού ένα φλιτζάνι περιέχει 44 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach