Παχαίνουν τα πιάτα της παράδοσης;

Συνδυάζονται υγιεινή διατροφή και διατροφική παράδοση;

Παχαίνουν τα πιάτα της παράδοσης;
Photo credits: Unsplash

Η γαστρονομία κάθε τόπου αποτελεί μέρος της συλλογικής του ταυτότητας. Τα παραδοσιακά ή πολιτιστικά πιάτα όπως αναφέρονται, αντιπροσωπεύουν την παράδοση, τις πρακτικές και τα πιστεύω της κάθε γεωγραφικής περιοχής, του εθνικού συνόλου και του θρησκευτικού σώματος.

Τα πολιτιστικά πιάτα περιλαμβάνουν πεποιθήσεις και πιστεύω για το πώς να προετοιμάζονται και πού να εφαρμόζονται, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στους θρησκευτικούς εορτασμούς και είναι συχνά στον πυρήνα της ταυτότητας μας και των οικογενειακών δεσμών. Αυτά τα πιάτα και τα έθιμα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Τα πολιτιστικά πιάτα μπορεί να αντιπροσωπεύουν περιοχή όπως για παράδειγμα η πίτσα, τα ζυμαρικά και η σάλτσα ντομάτας την Ιταλία, το κίμτσι, το φύκι της Ασίας. Εναλλακτικά μπορεί να αντιπροσωπεύουν το αποικιακό παρελθόν ενός λαού.

Η υγιεινή διατροφή ορίζεται ως η κατανάλωση μιας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών από γαλακτοκομικά, πρωτεϊνικά τρόφιμα, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Οι διαιτητικές αναλύσεις δείχνουν ότι τα πολιτιστικά τρόφιμα συμβαδίζουν με την υγιεινή διατροφή. Σκεφτείτε μακριά από τις δημοφιλείς φωτογραφίες του διαδικτύου όπου κυριαρχεί ο σολομός, το στήθος κοτόπουλο, το μπρόκολο και η κινόα. Αν αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή η διατροφή σας δεν είναι αυτόματα φτωχή. Σε αντίθεση με τα γενικά μηνύματα υγείας και ευεξίας, ένα υγιεινό πιάτο δεν περιορίζεται στα ευρωκεντρικά τρόφιμα και τα παραδοσιακά τρόφιμα δεν είναι κατώτερα ή διατροφικά ακατάλληλα. Κοιτάξτε τα τοπικά προϊόντα, την πέστροφα, τη σαρδέλα, τις πίτες, τον τραχανά, τα τυριά, τα γλυκά του κουταλιού ή με ξηρούς καρπούς.

Η υγιεινή διατροφή φαίνεται διαφορετική σε κοινότητες και τοποθεσίες με βάση την πρόσβαση στα τρόφιμα, τη βιωσιμότητα και την κουλτούρα των τροφίμων. Ωστόσο, απαιτούνται βελτιωμένες πολιτιστικές ικανότητες και ενημέρωση για να διευκολυνθεί η πρακτική εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων γραμμών.

Τα πολιτιστικά τρόφιμα και οι παραδοσιακές πρακτικές τροφίμων παρέχουν μια βαθιά σύνδεση με την κοινότητα. Μας συνδέουν με το παρελθόν μας, ενισχύουν την κοινωνικοποίηση στο παρόν και δημιουργούν αναμνήσεις για το μέλλον. Επιπλέον, παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωση και την επιτυχία της διατροφής.

Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει και οφείλει να περιλαμβάνει τα παραδοσιακά πιάτα. Στο επόμενο γεύμα που σχεδιάζετε με φίλους, σκεφτείτε να ζητήσετε από όλους να φέρουν ένα παραδοσιακό πιάτο και συνταγή από το πολιτιστικό τους υπόβαθρο. Η συμμετοχή σε συνομιλίες σχετικά με την προέλευση και τις έννοιες των πιάτων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για άλλες παραδόσεις φαγητού.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach