Σπόροι Chia: Η «δύναμη» ενάντια στον καρκίνο του παχέος ετέρου

Οι σπόροι Chia ήταν βασικό φαγητό για τους αρχαίους Αζτέκους και τους Μάγια, ενώ στην πραγματικότητα, το "chia" είναι η αρχαία λέξη των Μάγια για «δύναμη».

Σπόροι Chia: Η «δύναμη» ενάντια στον καρκίνο του παχέος ετέρου
Photo credits: Unsplash

Οι σπόροι Chia είναι οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι του φυτού chia (Salviahispanica).

Είναι επίπεδοι και ωοειδείς, με λαμπερή και λεία υφή. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, πολλά απαραίτητα μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα. Είναι ελεύθεροι γλουτένης, ενώ το 80% των υδατανθράκων που περιέχουν είναι ίνες που μπορούν να ζυμωθούν στο έντερο, προωθώντας το σχηματισμό λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs) βελτιώνοντας την υγεία του παχέος εντέρου. Στην πραγματικότητα, οι σπόροι chia είναι η πιο γνωστή φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων - ακόμη καλύτερα και από τον λιναρόσπορο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 σε σχέση με τα ωμέγα-6 μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση τους ενισχύεται από την περιεκτικότητα τους σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μερικά από τα οποία είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, η γνωστή κουερσετίνη και η καεμπερόλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι σπόροι Chia περιέχουν 19% πρωτεΐνη - παρόμοια ποσότητα με άλλους σπόρους αλλά περισσότερο από τα περισσότερα δημητριακά και σπόρους. Συγκεκριμένα, προσφέρουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα και συνεπώς υψηλής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη.

Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βασικών ανόργανων συστατικών, αλλά μια φτωχή πηγή βιταμινών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach