Σεξουαλική ζωή και αλκοόλ

Ας δούμε πώς το αλκοόλ επιδρά στη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση αλλά και την απόδοση.

Σεξουαλική ζωή και αλκοόλ
Photo credits: Unsplash

Η διεγερτική επίδραση του αλκοόλ ως άλλο φίλτρο του έρωτα υπονοείται από τη βίβλο μέχρι και την ποπ μουσική. Έχει όμως τις αφροδισιακές ιδιότητες που του αποδίδουν ή όχι;

Παρόλο που ένα, δυο ποτά μπορεί να είναι ευεργετικά στη μείωση του άγχους μιας συνεύρεσης, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός στη σεξουαλική δραστηριότητα και να οδηγήσει σε χαμηλότερης ικανοποίησης σεξ.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι το αλκοόλ συνδέεται με το να αισθάνεται κάποιος πιο ελκυστικός και να βρίσκει και τους άλλους πιο ελκυστικούς. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονταν περισσότερη επιθυμία για σεξ όταν είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Παρόλα αυτά μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες έχει αρνητική επίδραση και μειώνει τη γεννητική απόκριση του οργανισμού.

Το αλκοόλ προκαλεί μούδιασμα στα γεννητικά όργανα. Άτομα που συμμετείχαν σε μια μελέτη του 2018 ανέφεραν ότι το σεξ διήρκεσε περισσότερο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη αίσθηση. Οι γυναίκες επίσης ανέφεραν λιγότερη κολπική λίπανση και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Για τους άνδρες, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ είναι παρόμοια. Η σεξουαλική δυσλειτουργία, η στυτική δυσλειτουργία, ο μη ικανοποιητικός οργασμός, η πρόωρη εκσπερμάτωση και η απώλεια λίμπιντο είναι επίσης πιθανό να είναι πιο συχνά. Η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά είναι πιο πιθανή όταν η κατανάλωση αλκοόλ είναι υπερβολική.

Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιο δύσκολο να ελέγξετε τις κινήσεις, να επικοινωνείτε με τον σύντροφο και να εστιάζετε στις ανάγκες του. Το αίσθημα ναυτίας, ζάλης, υπνηλίας, αδυναμία στύσης και η αδυναμία να φτάσετε στον οργασμό μπορεί επίσης να είναι προβληματική κατά τη διάρκεια του σεξ αν είστε υπό την επήρεια του.

Εν κατακλείδι, η κατανάλωση αλκοόλ έχει διαφορετικές επιδράσεις στη σεξουαλική διέγερση, στην επιθυμία και στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach