Η υγεία των μαλλιών περνά (και) από το στομάχι

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που τα μαλλιά σας χρειάζονται.

Η υγεία των μαλλιών περνά (και) από το στομάχι
Photo credits: Unsplash

Είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο ότι η διατροφή επηρεάζει την πυκνότητα, την ανάπτυξη και την απώλεια των μαλλιών, τη λάμψη τους ακόμα και το πόσο άμεσα θα γκριζάρουν.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των μαλλιών με κυριότερα:

Βιοτίνη, Παντοθενικό οξύ, Θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β): βοηθούν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των μαλλιών.

Βιταμίνη D: βοηθά στη διέγερση των θυλάκων των μαλλιών που έχουν αδρανοποιηθεί.

Βιταμίνη Ε: η σημαντική αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο τριχωτό της κεφαλής το οποίο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την αλωπεκία.

Σίδηρος: η έλλειψη σιδήρου σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών

Βιταμίνη C: βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου

Ω3 λιπαρά οξέα: η αντιφλεγμονώδης ιδιότητά τους να αλληλεπιδρούν με όποια φλεγμονή προκαλεί την απώλεια μαλλιών για την προστασία τους.

Σε ποιες τροφές περιέχονται;

Βούτυρο αμυγδάλου. Περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών στοιχείων -πρωτεΐνη, καλά λιπαρά οξέα και συγκεκριμένες βιταμίνες- που σχετίζονται με την υγεία των μαλλιών. Είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε που οι ερευνητές αξιολογούν ως σημαντική για πυκνά και λαμπερά μαλλιά. Η βιταμίνη Ε που περιέχουν οι ξηροί καρποί θρέφει και τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Μια κουταλιά της σούπας (1κτσ) βούτυρο αμυγδάλου παρέχει 3.87mg βιταμίνης Ε ενώ η ημερήσια πρόσληψη είναι 15mg.

Αν δεν σας αρέσει το βούτυρο, τα αμύγδαλα βοηθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Περιέχουν και Βιοτίνη που μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια της οδηγεί σε απώλεια μαλλιών.

Τα μανιτάρια και ειδικά τα shiitake, ο αρακάς, οι φακές περιέχουν χαλκό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.

Το γιαούρτι είναι μια άλλη θαυμάσια υπερτροφή για τα μαλλιά. Ειδικά το ελληνικό γιαούρτι περιέχει βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) που βοηθά στη διατήρηση υγιών μαλλιών και δέρματος.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach