Έχει το καρπούζι ιδανική ώρα;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ψάχνουμε τρόπους να μείνουμε ενυδατωμένοι και γεμάτοι διάθεση. Τι καλύτερο από ένα μπολ παγωμένο καρπούζι. 

Έχει το καρπούζι ιδανική ώρα;
Photo credits: Unsplash

Το καρπούζι είναι χορταστικό, αλλά και υγιεινό. Είναι ένα από τα φρούτα που μπορεί να περηφανεύεται για τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου και καλίου, αλλά μπορεί να είναι και ένας πολύτιμος βοηθός στην απώλεια βάρους. Το βασικό ερώτημα όμως είναι μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνεται και γιατί.

Το καρπούζι είναι ένα ελαφρά όξινο φρούτο και για αυτό δεν είναι φιλικό στο έντερο. Προτείνεται να μην καταναλώνεται αργά το βράδυ διότι μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και μια αναστάτωση στο στομάχι την επόμενη ημέρα. Η διαδικασία της πέψης το βράδυ, είναι πιο αργή για αυτό και συστήνεται η αποφυγή της κατανάλωσης όξινων τροφών, όπως το καρπούζι, μετά τις δώδεκα το βράδυ.

Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό (94%), αντιοξειδωτικά και αμινοξέα το καθιστούν ιδανικό για καλύτερη προπόνηση. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και μεταλλικά στοιχεία που μειώνουν τις κράμπες από την άσκηση.

Συμβουλή: Καταναλώστε χυμό καρπούζι μετά την προπόνηση για να μειώσετε τον πόνο των μυών.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach