Ποιες τροφές βοηθούν το δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο;

Γνωρίζουμε πια ότι η έκθεση στον ήλιο απαιτεί προσοχή, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την ακτινοβολία UV

Ποιες τροφές βοηθούν το δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο;
Photo Credits: Unsplash

Το δέρμα μας έχει «ρολόι» όπως αποδεικνύει μελέτη του 2017 στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το ένζυμο που επιδιορθώνει το δέρμα από την UV ακτινοβολία έχει ημερήσιο κύκλο λειτουργίας που μπορεί τροποποιηθεί από την κατανάλωση τροφών σε ασυνήθιστες ώρες.

Η τήρηση ενός διαιτολογίου με συνέπεια στους χρόνους ίσως είναι πιο αποδοτικό μέτρο για την προστασία από την ακτινοβολία UV στη διάρκεια της ημέρας. Το άστατο πρόγραμμα μπορεί να επιφέρει μια επιζήμια αλλαγή στο ρολόι του δέρματος. Γι’ αυτό και αντί να επιλέξετε να καταναλώσετε τις τροφές που αγαπούν το δέρμα τα μεσάνυκτα προσπαθήστε να τις καταναλώσετε την ημέρα για μια έξτρα προστασία από τον ήλιο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές:

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο, στο άγχος και είναι αυτές που καταστρέφουν το δέρμα. Τα μύρτιλα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C που προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων από μια μέρα στη παραλία.

Καρπούζι

Αν και οι ντομάτες είναι η πιο γνωστή πηγή λυκοπενίου -στο οποίο οφείλεται το κόκκινο χρώμα τους- ωστόσο το καρπούζι είναι ακόμα πιο πλούσια πηγή. Το λυκοπένιο απορροφά μαζί και την UVA και UVB ακτινοβολία. Ωστόσο χρειάζονται αρκετές εβδομάδες κατανάλωσης για να γίνει το δέρμα πιο φωτοανθεκτικό.

Καρότα και φυλλώδη λαχανικά

Το β-καροτένιο παρέχει φυσική προστασία από τον ήλιο. Στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α η οποία είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος.

Κουνουπίδι

Αυτό το σταυρανθές λαχανικό είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Το κουνουπίδι είναι ένα φυσικό αντιηλιακό λόγω της ιστιδίνης που περιέχει. Αυτό το άλφα-αμινοξύ διεγείρει την παραγωγή του ουροκανικού οξέος (urocanic acid) το οποίο απορροφά την UV ακτινοβολία.

Πράσινο τσάι

Είναι γνωστό το ότι το πράσινο τσάι περιέχει φλαβόνες, που έχουν μελετηθεί για την ικανότητα τους να μειώνουν τους όγκους που οφείλονται στην UV ακτινοβολία.

Εκτός απ’ όλα αυτά, ποιος είπε ότι δεν μπορείτε να «πιείτε» την αντιηλιακή προστασία; Η συνταγή για smoothie που θα δείτε πιο κάτω, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη ζέστη ενώ παράλληλα θα σας εφοδιάσει με όλα τα συστατικά που προστατεύουν το δέρμα. Βάλτε το στο πρωινό σας γεύμα για ένα υγιές λαμπερό δέρμα.

Συστατικά

1 ½ φλιτζάνι πράσινο τσάι, παγωμένο

1 φλιτζάνι μύρτιλα

1 φλιτζάνι καρπούζι

1 μικρό καρότο και λίγο κουνουπίδι (αν θέλετε)

2 κτσ σπόρους κάνναβης

1 κτσ χυμό λεμόνι

3 με 5 παγάκια

Χτυπήστε τα όλα στο μπλέντερ και απολαύστε το παγωμένο.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά το αντιηλιακό σας κατά την έκθεση στον ήλιο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach.