Το νερό καρύδας μπορεί να προκαλέσει διάρροια;

Το νερό καρύδας είναι ένα δημοφιλές αναψυκτικό από το χυμό της καρύδας.

Το νερό καρύδας μπορεί να προκαλέσει διάρροια;
Photo Credits: Unsplash

Το νερό καρύδας αποτελεί φυσική πηγή μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν την ενυδάτωση του οργανισμού για αυτό και καταναλώνεται συχνά για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Είναι τόσο ενυδατικό που θεωρείται φυσικό αθλητικό ποτό.

Αποτελείται κυρίως από νερό αλλά περιλαμβάνει και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που δεν περιέχει το καθαρό νερό.

Πιο αναλυτικά, 1 ποτήρι 240ml περιέχει:

45 θερμίδες

1.7γρ πρωτεΐνης

0.5γρ λίπους

9γρ υδατανθράκων

2.6γρ φυτικών ινών

6γρ σάκχαρα

Ενώ καλύπτει το 5% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας σε ασβέστιο, το 15% σε μαγνήσιο, το 17% σε κάλιο και το 10% σε νάτριο.

Το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο λειτουργούν ως ηλεκτρολύτες και βοηθούν στη διατήρηση της ιδανικής ισορροπίας υγρών.

Η κατάσταση της διάρροιας χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών από το σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κατανάλωση υγρών που περιέχουν ηλεκτρολύτες και άρα το νερό καρύδας μπορεί να καταναλωθεί.

Η υπερκατανάλωση, όμως, αυτού του νερού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη καλίου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, λόγω και της ήπιας, καθαρτικής δράσης του.

Επιπλέον, το νερό καρύδας περιέχει ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που είναι υδατάνθρακες μικρής αλύσου και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έντερο .

Τέλος, τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ίσως να περιέχουν επιπρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά που μπορεί να διεγείρουν το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν δυσφορία, οπότε διαβάστε προσεκτικά την διατροφική ετικέτα.

Καταναλώστε τον χυμό της καρύδας με μέτρο και επιλέξτε προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικά.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-Nutrition Coach