Oι μπανάνες επιτρέπονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ);

Εάν υποφέρετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) μπορεί να αναρωτιέστε αν η μπανάνα ανήκει στα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε χωρίς το φόβο πόνου ή δυσφορίας.

Oι μπανάνες επιτρέπονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ);
Photo Credits: Unsplash

Η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου» (ΣΕΕ) είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στην κοιλιά και προβλήματα στην κινητικότητα του εντέρου. Οι τροφές επηρεάζουν σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου και η σωστή διατροφή είναι σημαντική στην ποιότητα της καθημερινής ζωής.

Η διατροφή που συστήνεται για το ΣΕΕ είναι αυτή του περιορισμού των ζυμώσιμων ολιγοσακχαριτών, δισακχαριτών, μονοσακχαριτών και πολυολών γνωστή και ως FODMAP diet. Αυτή η διατροφή δεν περιέχει τροφές πλούσιες σε αυτούς τους υδατάνθρακες όπου κατά τη ζύμωση από τα βακτήρια του εντερικού σωλήνα, δύσκολα το σώμα μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει. Η εντερική χλωρίδα διαταράσσεται σε περιόδους κρίσης του συνδρόμου, η οποία αποκαθίσταται με την κατάλληλη θεραπεία.

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε τέτοιους υδατάνθρακες εξαρτάται σημαντικά από την ωριμότητα της. Κατά την ωρίμανση οι μπανάνες συγκεντρώνουν ολιγοφρουκτάνες που ανήκουν στην ομάδα FODMAP’S για αυτό και οι ώριμες μπανάνες είναι πλούσιες σε FODMAP’S και καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση της στο 1/3. Οι άγουρες μπανάνες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP’S και ως εκ τούτου αποτελούν καλύτερη επιλογή, παρόλο που δεν είναι γλυκιές ή μαλακές όπως οι ώριμες.

Μπορείτε να επανεισάγετε την μπανάνα στη διατροφή κατά την ύφεση του συνδρόμου και με προσοχή στην ποσότητα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-Nutrition Coach