Έρευνα - έκπληξη: Με πόσα βήματα την ημέρα μπορούμε να ζήσουμε πολλά περισσότερα χρόνια!

Για τους λάτρεις της καλής φυσικής κατάστασης, που μετρούν συνεχώς τα βήματά τους, μια νέα μελέτη φέρνει καλά νέα για όσους βρίσκουν πάντα χρόνο να περπατάνε λίγο παραπάνω κάθε μέρα.

Έρευνα - έκπληξη: Με πόσα βήματα την ημέρα μπορούμε να ζήσουμε πολλά περισσότερα χρόνια!

Αποδεικνύεται ότι αν φτάνετε σε ένα όριο βημάτων ανά ημέρα (που δεν είναι καθόλου υψηλό!) τότε θα ζήσετε πολλά περισσότερα χρόνια. Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι δεν έχει σημασία αν θα κάνετε όλα τα βήματα μαζί ή αν τα μοιράσετε σε “σύντομες διαδρομές”. Εφόσον πιάσετε το όριο, θα έχετε μειώσει αισθητά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Κλειδί για την μακροζωία το να περπατάτε 4.500 βήματα κάθε μέρα

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 16.000 γυναίκες άνω των 60 ετών, δείχνει επίσης ότι 4.500 βήματα την ημέρα αρκούν για να βοηθήσουν στην παράταση της ανθρώπινης ζωής. Σε σύγκριση με το να μην περπατάτε καθόλου, οι ερευνητές βρίσκουν ότι με κάθε επιπλέον 1.000 βήματα οι συμμετέχοντες στην έρευνα πέτυχαν μείωση 28% της πιθανότητας θανάτου.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φορούν μια συσκευή μέτρησης βημάτων για τέσσερις έως επτά ημέρες. Οι συσκευές παρακολουθούσαν τα πάντα, από μεγάλους περιπάτους μέχρι μικρές διαδρομές, όπως το να ανεβαίνει κανείς σκάλες.

  • Οι γυναίκες που έκαναν περισσότερα από 2.000 βήματα καθημερινά, όλα μαζί σε ενιαίους περιπάτους, εμφάνισαν 32% μείωση του κινδύνου θανάτου.
  • Μια προηγούμενη ανάλυση των ίδιων γυναικών ανακάλυψε επίσης ότι εκείνες που έκαναν 4.500 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τις λιγότερο δραστήριες γυναίκες.

Ιδεατά πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 10.000 βήματα κάθε μέρα

“Οι τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιτρέψει στους ερευνητές να μετρήσουν ακόμα και τις πιο μικρές περιόδους δραστηριότητας μέσα στην ημέρα. Στο παρελθόν περιοριζόμασταν μόνο σε δραστηριότητες μέτρησης που μπορούσαν να θυμούνται οι ίδιοι οι συμμετέχοντες”, λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Christopher Moore, διδακτορικός φοιτητής στην επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. “Με την βοήθεια φορητών συσκευών, περισσότερη έρευνα δείχνει ότι οποιοσδήποτε τύπος κίνησης είναι καλύτερος από το να παραμένει κανείς συνεχώς καθιστός”.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο μέσος Αμερικανός κάνει μεταξύ 3.000 και 4.000 βημάτων κάθε μέρα. Αυτό ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από 3 χιλιόμετρα με τα πόδια. Αν και αυτό ακούγεται πολύ, ορισμένοι εμπειρογνώμονες θέτουν το στόχο για μέγιστη φυσική κατάσταση στα περίπου 10.000 βήματα καθημερινά.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο φετινό Συνέδριο Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά.

Πηγή: iatropedia.gr - https://www.studyfinds.org