Αϋπνία: Ποιες τροφές βοηθούν;

Ο ύπνος «θρέφει» όπως λέει και το γνωμικό, ορίζει την κατάσταση όπου το σώμα μειώνει τις βιολογικές του λειτουργίες και ξεκινά την επιδιόρθωση των κυττάρων, των μυών.

Αϋπνία: Ποιες τροφές βοηθούν;
Photo Credits: David Mao από Unsplash

Ζούμε την εποχή των ρημάτων. Τρώμε, πίνουμε, εργαζόμαστε. Παίζουμε, τρέχουμε, ερωτευόμαστε, ακούμε και μαθαίνουμε. Όλα αυτά και το καθένα ξεχωριστά ορίζουν τη ζωή μας. Τον ύπνο όμως τον αντιμετωπίζουμε ως κάτι υποδεέστερης σημασίας ενώ δεν θα έπρεπε.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ενδυναμώνονται οι νευρώνες του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Αυτές οι διαδικασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτός αυτής της κατάστασης.

Σίγουρα δεν υπάρχει μαγική τροφή που προκαλεί υπνηλία και επιφέρει τον ύπνο, αλλά μπορούμε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για ένα ήρεμο ύπνο με ένα καλό γεύμα. Τα δυο θρεπτικά συστατικά-κλειδιά για αυτό είναι το μαγνήσιο και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που ρυθμίζει τη μελατονίνη. Τροφές που την περιέχουν σε αφθονία είναι το ασπράδι αυγού, η σόγια και ο κολοκυθόσπορος ενώ το μαρούλι και το σπανάκι είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

Μην υποκύψετε σε μεταμεσονύκτιες λιγούρες! Μελέτες στον κιρκάδιο ρυθμό και τον κύκλο διατροφής αποκάλυψαν ότι τα μεσάνυχτα είναι η χειρότερη ώρα για φαγητό όσο κι αν νιώθετε ότι θα σας ανακουφίσει.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach