Είναι το αβοκάντο η νέα υπερτροφή;

Σήμερα συναντάμε το αβοκάντο σχεδόν παντού, σε κομμάτια στις σαλάτες, ως άλειμμα στο ψωμί, σε smoothies ακόμα και σε μπισκότα.

Είναι το αβοκάντο η νέα υπερτροφή;
Photo Credits: Irene Kredenets από Unsplash

Το αβοκάντο είναι το πράσινο φρούτο με τα μαύρα στίγματα στη δερματώδη φλούδα που είναι επίσης γνωστό ως αχλάδι αλιγάτορα ή φρούτο με βούτυρο.

Είναι αυτό το αχλαδόμορφο μούρο -γιατί ανήκει στα μούρα- η επόμενη υπερτροφή; Σημασία, για να χαρακτηρίσουμε μια τροφή δεν έχει το νούμερο των θερμίδων. Αυτό που μετράει είναι η ποιότητα της ενέργειας και το αβοκάντο μπορεί να έχει πολλές θερμίδες, αλλά η ενέργεια που αποδίδει είναι μόνο ευεργετική για τον οργανισμό. Είναι υψηλή η περιεκτικότητα του, σε λιπαρά αλλά μονοακόρεστα λιπαρά που ενισχύουν την υγεία των κυττάρων και μειώνουν την κακή χοληστερίνη. Σκεφτείτε μόνο ότι 100γρ αβοκάντο περιέχουν σχεδόν 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα μεταξύ των οποίων: 485mg κάλιο, 81mg φυλλικό οξύ, Β6, 10mg, βιταμίνη C και 2,07mg βιταμίνης Ε.

Είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιέχουν φυτικές ίνες και διατηρούν το αίσθημα κορεσμού μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άρα έχετε κάθε λόγο να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach