Είναι σωστό να τρώμε φρούτα αμέσως μετά το γεύμα;

Ένας μύθος που έχει καλλιεργηθεί από στόμα σε στόμα και από ανάρτηση σε ανάρτηση είναι ότι η κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό καθυστερεί την πέψη, προκαλεί την αποσύνθεση των τροφών στο στομάχι και επιπλέον δημιουργεί αέρια και δυσφορία.

Είναι σωστό να τρώμε φρούτα αμέσως μετά το γεύμα;

Το μοναδικό αληθές σε αυτό τον ισχυρισμό είναι ότι τα φρούτα μειώνουν τον ρυθμό πέψης, κάτι το οποίο είναι καλό για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο και για την αποφυγή της απότομης αύξησης και πτώσης του σακχάρου στο αίμα. Τα υπόλοιπα είναι ψευδή.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε υγιή άτομα, οι φυτικές ίνες από τα φρούτα μείωσαν το ρυθμό πέψης από 72 σε 86 λεπτά χωρίς να βρεθεί κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι όσο έμενε το περιεχόμενο στο στομάχι, αυτό σάπιζε και χαλούσε. Επιπλέον η μείωση της ταχύτητας της πέψης είναι θετική γιατί με αυτό τον τρόπο διατηρείται ο κορεσμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που τα φρούτα είναι η αιτία να παραμείνει το φαγητό περισσότερο στο στομάχι, αυτό έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Η τροφή όταν φτάνει στο στομάχι αναμιγνύεται με γαστρικό υγρό το όποιο έχει πολύ χαμηλό ph. Το περιεχόμενο γίνεται τόσο όξινο που οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Καταναλώστε τα φρούτα πριν ή μετά το γεύμα σας, με άδειο ή γεμάτο στομάχι. Ο οργανισμός θα πάρει αυτά που χρειάζεται.