Ουίσκι με νερό, με πάγο ή σκέτο; Ποιο είναι καλύτερο;

Η προσθήκη νερού στο ουίσκι σε περιεκτικότητα 25-27% διευκολύνει τη συγκέντρωση στην επιφάνεια του ποτού, γευστικών ουσιών που απελευθερώνουν μείγμα αρωμάτων.

Ουίσκι με νερό, με πάγο ή σκέτο; Ποιο είναι καλύτερο;
Photo Credits: Ambitious Creative Co. - Rick Barrett από Unsplash

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό Scientific Reports, το νερό στο ουίσκι είναι η καλύτερη επιλογή. Άλλωστε, η βρετανική λέξη «ουίσκι» (whiskey) προέρχεται από την κελτική γαελική λέξη “uisge” που σημαίνει «νερό». Όπως υποστηρίζεται από ειδικούς γευσιγνώστες, το νερό μειώνει την ένταση του ποτού και δημιουργεί μια μικρή χημική αντίδραση όπου απελευθερώνονται νέες χημικές ενώσεις γνωστοί ως εστέρες δηλαδή αρώματα.

Είναι γνωστό ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα πλεονεκτήματα του ουίσκι σχετίζονται πάντα με τη μέτρια κατανάλωση του. Το ουίσκι περιέχει φώσφορο, θειαμίνη, ψευδάργυρο, σίδηρο, νιασίνη, περιέχει επίσης ελλαγικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μούρα. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, μελέτες δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα και να μειώσει την ανάπτυξη καρκινικού όγκου.

Το ουίσκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από ό,τι άλλα ποτά, δεν έχει υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Η περιεκτικότητα του σε ελλαγικό οξύ μπορεί να μειώσει τη σωματική φλεγμονή και τον κίνδυνο για παχυσαρκία. Τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα ισχύουν μόνο κατά τη μέτρια κατανάλωση ποτού. Η βαριά κατανάλωση επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-NutritionCoach