Πώς θα φάνε τα παιδιά μας τα λαχανικά;

Δεν χρειάζεται να γίνεται πόλεμος για να φάει το παιδί τα λαχανικά του

Πώς θα φάνε τα παιδιά μας τα λαχανικά;
Photo Credits: Iñigo De la Maza από Unsplash

Ας δούμε μερικούς δημιουργικούς τρόπους που μπορείτε να πειραματιστείτε και ακολούθως να εφαρμόσετε ώστε τα λαχανικά να γίνουν μέρος της διατροφής του παιδιού σας:

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στο τμήμα μαναβικής. Αφήστε τα να παρατηρήσουν τα χρώματα και τα είδη γύρω τους, ίσως να τα αφήσετε να διαλέξουν αυτά που θέλουν. Επιτρέψτε τους να πλύνουν, να ξεφλουδίσουν και να κόψουν τα λαχανικά και φρούτα που προτιμούν. Είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν ευχάριστα αυτό που τα ίδια θα έχουν ετοιμάσει.

Κάντε τα λαχανικά παιχνίδι. Για ένα μικρό παιδί οι φατσούλες από κομμένα λαχανικά είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικές σε ένα πιάτο. Τα δεντράκια μπρόκολου, οι μπαλίτσες του αρακά και οι μικρές μπουκίτσες από καρότα, κολοκυθάκια είναι πιο παιχνιδιάρικα και θα ασχοληθεί περισσότερο.

Μην έρχεστε σε αντιπαράθεση για τα λαχανικά! Όσο σκέφτεστε ότι το παιδί δεν θα δοκιμάσει τα λαχανικά, είναι εύκολο να θυμώσετε και να επιμείνετε μέχρι να τα αναγκάσετε να τα φάνε. Αντισταθείτε σε αυτή την ορμή! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αντιδράσουν πιο έντονα.

Προσφέρετε ένα καινούργιο λαχανικό μαζί με ένα γνωστό. Μην φορτώνετε το πιάτο τους με ένα είδος. Ετοιμάστε ένα μικρό πιάτο με ένα νέο, μπορεί να μην το φάνε με την πρώτη αλλά σίγουρα θα το δοκιμάσουν την επόμενη.

Ψήστε τα λαχανικά. Τα ψητά λαχανικά είναι πιο γευστικά, είναι τραγανά απ' έξω και μαλακά από μέσα όπως οι τηγανητές πατάτες. Το ψήσιμο αυξάνει τη φυσική γλυκύτητα των λαχανικών και τα παιδιά, ως γνωστόν, προτιμούν τις γλυκές γεύσεις. Ψήστε τα στο φούρνο με λίγη τριμμένη παρμεζάνα, θα τα λατρέψουν!

Έχετε τα λαχανικά παντού στη κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικειωθούν με τα χρώματα, τη μυρωδιά τους και θα τα δοκιμάσουν πιο εύκολα.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Είναι δύσκολο να πείσετε ένα παιδί να δοκιμάσει κάτι που εσείς δεν τρώτε καθόλου. Καταναλώστε εσείς πρώτα τα λαχανικά που πρέπει, ειδικά μπροστά στο παιδί και να είστε σίγουροι ότι θα σας μιμηθεί πολύ σύντομα. Αν το παιδί νιώσει ότι αυτή η συνήθεια σας κάνει καλό και έχετε καλή διάθεση τότε και εκείνο θα την ακολουθήσει.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος – NutritionCoach