Ποια είναι η καλύτερη ώρα να λαμβάνουμε τα συμπληρώματα βιταμινών;
Όπως και στις τροφές, έτσι και στη χημική τους μορφή ως συμπληρώματα διατροφής, τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες είτε ανταγωνίζονται είτε συνεργάζονται μεταξύ τους, οπότε είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πότε πρέπει να τα καταναλώνουμε.
Η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες, από όλα τα είδη είναι ο καλύτερος τρόπος για μια πλήρη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα διατροφής είναι αυτό που ορίζει και η λέξη «συμπληρώματα».
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Ολυμπιακός: Ρίχνει τσουβάλι λεφτά για το ΣΕΦ
Διαλύονται στο νερό και δεν αποθηκεύονται στο σώμα για αυτό και πρέπει να τις λαμβάνουμε κάθε μέρα. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι βιταμίνες C και Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7 και Β12). Λαμβάνονται με ή χωρίς άδειο στομάχι, με εξαίρεση την Β12 η οποία απορροφάται καλύτερα με το γεύμα. Εάν λαμβάνετε μαζί και βιταμίνη C είναι καλύτερα να υπάρχει μια απόσταση 2 ωρών ανάμεσα στις δυο αφού η βιταμίνη C εμποδίζει την απορρόφηση της Β12.
Λιποδιαλυτές βιταμίνες
Οι γνωστές λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, και K καταναλώνονται μαζί με το γεύμα και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω των λιπών. Ειδικά η βιταμίνη D είναι καλύτερο να καταναλώνεται με το βραδινό και για να αυξάνεται η απορρόφηση της και γιατί βελτιώνει τον ύπνο. Στη χορτοφαγική διατροφή το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί είναι οι αντίστοιχες πηγές αυτών.
Σίδηρος
Εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα σιδήρου τότε η καλύτερη απορρόφηση του γίνεται με άδειο στομάχι. Ο σίδηρος και η βιταμίνη C είναι «αυτοκόλλητοι» φίλοι και καλό είναι να καταναλώνονται μαζί, αλλά μακριά από το ασβέστιο ή τροφές πλούσιες σε αυτό. Δεν θα απορροφηθεί κανένα στοιχείο στη σωστή ποσότητα.
Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα μετάλλων, ας μην τα καταναλώνετε μαζί με το ασβέστιο, ψευδάργυρο ή μαγνήσιο. Αυτά τα τρία μεταλλικά στοιχεία είναι πιο ήπια στο στομάχι όταν λαμβάνονται με το φαγητό. Μην λαμβάνετε το συμπλήρωμα μετάλλων ταυτόχρονα με πολυβιταμίνη ή αντιοξειδωτική φόρμουλα.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος – NutritionCoach