Ποιο φρούτο έχει την περισσότερη βιταμίνη C;

Το ανθρώπινο σώμα δεν συνθέτει και δεν αποθηκεύει τη βιταμίνη C για αυτό και πρέπει να τη λαμβάνει από τη διατροφή. Ημερησίως απαιτείται για τους ενήλικες 90mg αυτής.

Ποιο φρούτο έχει την περισσότερη βιταμίνη C;
Photo Credits: K8 από Unsplash

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος καθώς συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου και συνδετικού ιστού. Είναι άκρως σημαντική για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για την υγεία των δοντιών και των οστών.

Το φρούτο που περιέχει την υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης είναι το δαμάσκηνο κακαντού, ένα τροπικό πράσινο, αλμυρό, φρούτο της Αυστραλίας με 5300mg ανά 100γρ. Ένα μόνο δαμάσκηνο κακαντού καλύπτει τις ημερήσιες απαιτήσεις κατά 530%. Ακολουθεί ο καρπός αγριοτριανταφυλλιάς (rosehip) με 426mg ανά 100γρ (περίπου έξι φρούτα δηλαδή). Tα κεράσια ασερόλα (acerola) καλύπτουν το 913% της ημερήσιας ποσότητας, επίσης έχουν αντικαρκινική δράση.

Είναι όμως, λίγο δύσκολο να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα φρούτα οπότε ας δούμε τα καλά μας πορτοκάλια και ακτινίδια που είναι πιο εύκολο να βρούμε και να τα έχουμε κάθε μέρα στη διατροφή μας. Το πορτοκάλι περιέχει 53mg ανά 100γρ ενώ το ακτινίδιο 93mg ανά 100γρ και σίγουρα καταναλώνουμε περισσότερο από 1 μέτριο πορτοκάλι. Άλλα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και τα lime (μοσχολέμονο) είναι επίσης καλές πηγές.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-Nutrition Coach