Κόκκινο κρέας: Πόσο πρέπει να τρώμε;

Στο κόκκινο κρέας ανήκουν το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι, το κυνήγι και όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά, καπνιστά, λουκάνικα κτλ.

Κόκκινο κρέας: Πόσο πρέπει να τρώμε;
Photo Credits: Sven Brandsma από Unsplash

Το κόκκινο κρέας αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και την πλουσιότερη πηγή σίδηρου για τον οργανισμό. Περιέχει βιταμίνη Α, Ε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Παρόλα αυτά, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ποσότητα κόκκινου κρέατος (μη επεξεργασμένου) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120γρ την εβδομάδα: μια παλάμη μπριζόλα ή μπιφτέκι. Κι αν σκέφτεστε από πού θα πάρετε τον απαιτούμενο σίδηρο, υπάρχουν αρκετές φυτικές πηγές σιδήρου που μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-NutritionCoach