Κόκκινο κρέας: Πόσο πρέπει να τρώμε;
Στο κόκκινο κρέας ανήκουν το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι, το κυνήγι και όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά, καπνιστά, λουκάνικα κτλ.
Το κόκκινο κρέας αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και την πλουσιότερη πηγή σίδηρου για τον οργανισμό. Περιέχει βιταμίνη Α, Ε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
Παρόλα αυτά, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ποσότητα κόκκινου κρέατος (μη επεξεργασμένου) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120γρ την εβδομάδα: μια παλάμη μπριζόλα ή μπιφτέκι. Κι αν σκέφτεστε από πού θα πάρετε τον απαιτούμενο σίδηρο, υπάρχουν αρκετές φυτικές πηγές σιδήρου που μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διαιτολόγος-NutritionCoach