Γιατί δεν πρέπει να τρώμε τυρί με τις φακές και το σπανακόρυζο;

Ο συνδυασμός οσπρίων με γαλακτοκομικά και δημητριακά (ψωμί, ρύζι, πατάτες) αποδίδει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, αυξάνοντας τη θρεπτική και γευστική τους αξία.

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε τυρί με τις φακές και το σπανακόρυζο;
Photo Credits: Brands&People

Oι φακές αποτελούν πηγή σιδήρου, περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, που είναι δύσκολο να απορροφηθεί από το έντερο. Από την άλλη, το τυρί περιέχει ασβέστιο που ανταγωνίζεται το σίδηρο στις περιοχές του λεπτού εντέρου όπου απορροφάται. Για να αυξήσουμε, λοιπόν, την απορρόφηση του πολύτιμου αυτού στοιχείου, προτείνεται η κατανάλωση, μαζί με τις φακές, θαλασσινών και η προσθήκη λεμονιού ή ξυδιού. Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και το οξικό οξύ (ξύδι) διασπούν τα οξαλικά άλατα που περιέχουν και απελευθερώνουν το σίδηρο προς απορρόφηση. Αν λοιπόν πάσχετε από αναιμία τότε καλό θα ήταν να αποφύγετε το τυρί με τίς φακές.

Το σπανάκι περιέχει και αυτό μη αιμικό σίδηρο. Επίσης περιέχει και οξαλικά άλατα που και αυτά διατηρούν δεσμευμένο το σίδηρο με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαθεσιμότητα του. Αυτό, σε συνδυασμό με το ασβέστιο του τυριού, μειώνει τον ελεύθερο σίδηρο και άρα το ποσοστό απορρόφησής του. Από την άλλη όμως, είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός πρωτεϊνών, οπότε αν δεν έχετε πρόβλημα με χαμηλό σίδηρο μπορείτε να το επιλέξετε άφοβα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος – Nutrition Coach