Καθαρά Δευτέρα και Νηστεία: Τι να προσέξω, τι να αποφύγω;

Έφτασε η ώρα να υποδεχτούμε την Καθαρά Δευτέρα και την Άνοιξη στο τραπέζι μας.

Καθαρά Δευτέρα και Νηστεία: Τι να προσέξω, τι να αποφύγω;
Photo Credits: Coo

Η Μεσογειακή Διατροφή ξεδιπλώνεται τις ήμερες της νηστείας, αρχής γενομένης με την Καθαρά Δευτέρα. Ευγνωμονούμε τη Γη με τα όσπρια, τα μανιτάρια και τους ξηρούς καρπούς και φυσικά δεν μπορεί να λείπει η θάλασσα με τη δροσιά της, τα θαλασσινά. Σκεφτείτε τι τρώτε τη μέρα αυτή και βιώστε τη με μια διαφορετική διάθεση:

Λαγάνα: το επίπεδο ψωμί που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», ένα έδεσμα της αρχαιότητας. Οι αναφορές της σε αρχαία ελληνικά κείμενα είναι αρκετές: στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη διαβάζουμε τη φράση «λαγάνα πέττεται», δηλαδή «λαγάνες γίνονται», ενώ ο Οράτιος την είχε χαρακτηρίσει «το γλύκισμα των φτωχών». Τη συναντούμε πασπαλισμένη με σουσάμι και στη σύγχρονη κουζίνα αρωματισμένη με βότανα. Το ψωμί σε οποιαδήποτε μορφή του είναι η βάση της διατροφής, η απαραίτητη πηγή καλής ενέργειας.

Χαλβάς: το γλυκό έδεσμα από σουσάμι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ενισχύουν την καρδιοαγγειακή λειτουργία, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, ολοκληρώνει εξαιρετικά τις γεύσεις της ημέρας. Είναι, ίσως, η πιο θερμιδογόνος τροφή της μέρας αφού τα 60 γρ αποδίδουν 300 θερμίδες.

Λαχανικά: ωμά, βραστά ή τουρσί. Πλούσιες σαλάτες, λαχανικά λαδερά και λαχανικά τουρσί ή σε πίτες δίνουν χρώμα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο. Τα λαχανικά τουρσί είναι πλούσια σε νάτριο οπότε προσέξτε την πίεση σας.

Όσπρια: τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες χορταίνουν και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Θαλασσινά: γαρίδες, στρείδια, μύδια, καλαμαράκια, σουπιές, ωμά, αχνιστά ή με ζυμαρικά ή ρύζι και στη μοντέρνα εκδοχή με κινόα ή φαγόπυρο. Τα θαλασσινά προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, οξέα, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Θυμηθείτε ότι οι γαρίδες περιέχουν χοληστερίνη, οπότε προσοχή στην ποσότητα. Ένα κλασσικό έδεσμα της ημέρας είναι η ταραμοσαλάτα. Παρασκευάζεται από αυγοτάραχο, είναι πλούσια σε φώσφορο, νάτριο και θερμίδες. Προσοχή λοιπόν, στην ποσότητα και ειδικά εάν υποφέρετε από υπέρταση.

Ελιές: Έχουν τις ίδιες ιδιότητες με το ελαιόλαδο, είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά. Έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, στην αύξηση της καλής χοληστερίνης, ενώ περιέχουν βιταμίνη Α και Ε. Λόγω της συντήρησης τους σε άλμη είναι πλούσια σε νάτριο, οπότε προσοχή!

Σε όλη τη διάρκεια της νηστείας η απουσία των ζωικών τροφών, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, έχει ως αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια να μειώνονται σημαντικά. Η εφαρμογή αυτής της διατροφής φαίνεται να προλαμβάνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, η κατανάλωση φυτικών ινών, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, μειώνει την αντίσταση ινσουλίνης και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία.

Μελέτες δείχνουν ότι η νηστεία μειώνει τους δείκτες φλεγμονής και είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση καταστάσεων φλεγμονής, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπρόσθετα, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και εμποδίζει τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η νηστεία επιπλέον, ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη μείωση του λίπους του σώματος.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τη εφαρμογή της ορθής νηστείας με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών ώστε να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, αμινοξέα και βιταμίνες.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach