Στρες: 11 εξαιρετικές τροφές για να μειώσετε το άγχος

Πολλές τροφές περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει και να μειώσει το στρες. Προσπαθήστε αυτές οι τροφές να έχουν έντονη παρουσία στο καθημερινό διαιτολόγιο σας.

Στρες: 11 εξαιρετικές τροφές για να μειώσετε το άγχος
Photo credits: Lex Sirikiat on Unsplash

Oι περίοδοι έντονου στρες είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία, μάλιστα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και κατάθλιψη. Εάν νιώθετε στρεσαρισμένοι είναι μόνο φυσιολογικό να αναζητάτε ανακούφιση. Συγκεκριμένες τροφές έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στην ανακούφιση του οργανικού στρες.

Μάτσα

Αυτό το ζωηρό, πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε L-θειανίνη, ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ με έντονες αγχολυτικές ιδιότητες. Τα φύλα του πράσινου τσαγιού μεγαλώνουν στη σκιά. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την περιεκτικότητα του στο αμινοξύ αυτό, ενώ παράλληλα η καφεΐνη διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Γλυκοπατάτες

Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων ρυθμίζει χρόνιες παθήσεις που οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία αυτής της ορμόνης που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες αντικρουόμενες επιδράσεις.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, θειαμίνη, βιταμίνη C και Κ, στοιχεία απαραίτητα για την αντίδραση του οργανισμού στο στρες.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι μια θαυμάσια, πυκνή τροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και βιταμίνες. Οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση του στρες.

Αυγά

Τα αυγά συνήθως αναφέρονται ως η «πολυβιταμίνη της φύσης» λόγω του ιδιαίτερου διατροφικού προφίλ. Τα αυγά είναι ιδιαίτερα υψηλά σε χολίνη, ένα συστατικό όχι και τόσο συχνό, το οποίο συμμετέχει σε σημαντικό βαθμό στην υγεία του εγκεφάλου, προστατεύει έναντι του στρες, ενώ παράλληλα, βελτιώνει τη διάθεση.

Οστρακοειδή

Τα μύδια, στρείδια είναι πλούσια στο αμινοξύ ταυρίνη, για το οποίο πολλές μελέτες έχουν δείξει σημαντικές ιδιότητες στην επίδραση της διάθεσης. Η ταυρίνη και άλλα αμινοξέα χρειάζονται για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη ρύθμιση της αντίδρασης στο στρες. Μάλιστα μελέτες αποδεικνύουν ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Τα οστρακοειδή περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου, μαγγανίου και σεληνίου, όλα αυτά τα οποία μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D που αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα στρες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Τα Ω3 δεν είναι μόνο απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα στη διαχείριση του στρες. Μάλιστα τα Ω3 όπως και η βιταμίνη D συνδέονται με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θειικές ενώσεις που αυξάνουν τα επίπεδα γλουταθειόνης. Αυτή η αντιοξειδωτική ένωση είναι μέρος της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού ενάντια στο στρες. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο βοηθά την αντιμετώπιση του στρες και στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Ταχίνι

Η πλούσια κρέμα σουσαμιού αποτελεί εξαιρετική πηγή L-τρυπτοφάνης. Το αμινοξύ αυτό αποτελεί την πρόδρομη μορφή του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη και σερετονίνη. Η διατροφή πλούσια σε αυτό το αμινοξύ βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Ηλιόσποροι

Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την πνευματική υγεία. Ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνες Β και χαλκό, γνωστά για την αγχολυτική τους δράση.

Μπρόκολο

Τα θειούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι γνωστά για τη θετική επίδραση στην καλή υγεία και πιο ειδικά είναι γνωστά για την πρόληψη του καρκίνου, καρδιοπαθειών και πνευματικών διαταραχών. Είναι πλούσια σε στοιχεία όπως μαγνήσιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ που αποδεδειγμένα αντιμάχονται τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Το μπρόκολο περιέχει θειοραφίνη, μια θειώδη ένωση με νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να έχει ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική επίδραση.

Αρακάς

Και αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό περιέχει L–τρυπτοφάνη, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και χαλκό. Εν ολίγοις, όλες τις ενώσεις που αντιμετωπίζουν το στρες και συμμετέχουν στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών της διάθεσης. Μελέτες επισημαίνουν ότι η διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες όπως ο αρακάς, ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν την πνευματική απόδοση.

Πολλές τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει και να μειώσει το στρες. Το τσάι μάτσα, τα λιπαρά ψάρια, το σκόρδο, το ταχίνι, το μπρόκολο, το χαμομήλι. Προσπαθήστε αυτές οι τροφές να έχουν έντονη παρουσία στο καθημερινό διαιτολόγιο για να ευεργετηθείτε από τη θεραπευτική τους δράση.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach