6+1 αναπάντεχες τροφές να σας ζεστάνουν από τον χιονιά

Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το κρύο

6+1 αναπάντεχες τροφές να σας ζεστάνουν από τον χιονιά
Photo credits: Alex από Unsplash

Όσο ο καιρός παγώνει τόσο μεγαλώνει η όρεξη για φαγητό και ειδικά για comfort food. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη του οργανισμού να επιβιώσει των χαμηλών θερμοκρασιών με τροφές που μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία σταθερή, προσδίδοντας ένα αίσθημα ζεστασιάς.

Αυτός ακριβώς είναι ο μεταβολισμός, η μετατροπή δηλαδή της χημικής ενέργειας των τροφών, σε χημική ενέργεια του ανθρωπίνου σώματος και σε θερμότητα. H θερμότητα που παράγεται χρησιμοποιείται για να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος στους 37 περίπου βαθμούς κελσίου. Ο ιατρικός όρος για αυτή τη διαδικασία ονομάζεται θερμογένεση.

Γενικά τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, όπως το λίπος και οι πρωτεΐνες, ωστόσο σήμερα θα δούμε τροφές που ανακουφίζουν και ζεσταίνουν το σώμα:

  • Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν αρκετή βιταμίνη Β και μαγνήσιο, τα οποία είναι σημαντικά για το θυροειδή και τους ενδοκρινείς αδένες για να λειτουργήσουν καλά. Αυτοί οι αδένες ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Παράλληλα, οι μπανάνες ενισχύουν τη διάθεση και την καλή μνήμη.

  • Τσάι Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη διέγερση της θερμογένεσης και τη ρύθμιση της όρεξης. Άρα, είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των βουλιμιών που προκαλεί ο κρύος καιρός. Το ζεστό τσάι με τζίντζερ μας κάνει να νιώθουμε ζεστασιά μέσα μας. Η διατήρηση της θερμοκρασίας είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματά του.

  • Βρώμη

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα ζεστό πρωινό με βρώμη, γάλα και μέλι γνωστό ως πόριτζ. Αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βελτιώνουν τη χοληστερόλη ενώ αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Η πέψη των τροφών ολικής άλεσης αυξάνει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός με αποτέλεσμα να εκλύεται περισσότερη θερμότητα. Επειδή οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως πατάτες, φακές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, το σώμα λειτουργεί τόσο έντονα που αυξάνεται και η θερμοκρασία.

  • Καφές

Ένα από τα πλεονεκτήματα του καφέ είναι η καφεΐνη που περιέχει. Η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολισμό, ο οποίος αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Για τον σκοπό αυτό ο παγωμένος καφές ενδείκνυται περισσότερο, αλλά δεν συγκρίνεται η απόλαυση για ένα φλιτζάνι ζεστού καφέ τον χειμώνα.

  • Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί είναι πλούσια σε σίδηρο. Ο σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο για τη μεταφορά οξυγόνου. Άτομα με παγωμένα χέρια και πόδια μπορεί να έχουν αναιμία. Η κατανάλωση κρέατος προμηθεύει το σώμα με Β12, σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλο που υπάρχουν και φυτικές πηγές σιδήρου όπως οι φακές ή το σπανάκι, το σώμα απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα από το σίδηρο που είναι συνδεδεμένος με την αίμη. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε μανταρίνι στη σαλάτα σπανάκι αφού τα εσπεριδοειδή αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στα λαχανικά.

  • Γλυκοπατάτες

Η γλυκοπατάτα είναι ένα ακόμα λαχανικό που η πέψη του απαιτεί περισσότερη ενέργεια και άρα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, κάλιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά για τη θερμοκρασία του σώματος ενώ ενισχύει την υγεία του ματιού.

  • Νερό

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά το σώμα να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία σταθερή. Η αφυδάτωση προκαλεί τη μείωση της θερμοκρασίας στον πυρήνα του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Το χειμώνα η αίσθηση της δίψας μειώνεται για αυτό και είναι σημαντικό να έχετε ένα μπουκάλι νερού μαζί σας ως υπενθύμιση.

  • Κύμινο

Παρόλη την πεποίθηση ότι τα καυτερά τρόφιμα σε κρατούν ζεστό, προκαλούν εφίδρωση και άρα την απώλεια θερμότητας. Το κύμινο ζεσταίνει χωρίς να προκαλεί εφίδρωση, σε αυτό καταλήγουν αρκετοί επιστήμονες χωρίς να έχει καθοριστεί, ακόμα, ο μηχανισμός λειτουργίας.

  • Αποφύγετε το αλκοόλ

Μπορεί να έχετε εφαρμόσει τη συνταγή του αλκοόλ για να μείνετε ζεστοί. Όμως το ουίσκι και άλλα αλκοολούχα ποτά στην πραγματικότητα μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Στην αρχή μπορεί να μας ζεσταίνουν αλλά μειώνουν την ικανότητα του ρίγους που είναι η αντίδραση του οργανισμού στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Ντυθείτε ζεστά, μαγειρέψτε σούπες με κρέας, προσθέστε αγαπημένα μπαχαρικά κι αν ακόμα κρυώνετε, αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας… ίσως ο καλύτερος τρόπος να περάσει ο χιονιάς.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-NutritionCoach