Πόσο καλό σου κάνει το κρασί;
Η υπερκατανάλωση έχει επικίνδυνες συνέπειες και σίγουρα δεν είναι ο σωστός τρόπος να απολαύσεις ένα καλό μπουκάλι κρασί.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα σταφύλια κρύβονται σε ένα μπουκάλι κρασί των 750ml; Η απάντηση είναι 736 σταφύλια! Αυτό το νούμερο μπορεί να διαφέρει γιατί εξαρτάται από το μέγεθος, το είδος και το νερό που έχουν τα σταφύλια. Το κρασί παράγεται μέσα από την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης όπου ο χυμός σταφυλιού (ο μούστος) μετατρέπεται σε αλκοόλη με την βοήθεια ζυμομυκήτων. Δυο προϊόντα παράγονται: α) το κρασί και β) το διοξείδιο του άνθρακα.
Το λευκό κρασί οφείλει το χρώμα του στο ότι η ζύμωση πραγματοποιείται χωρίς τα στέμφυλα (το δέρμα του σταφυλιού) ενώ για την παραγωγή κόκκινου κρασιού η ζύμωση γίνεται με τα αυτά. Αυτό προσδίδει στο κρασί πέραν του χρώματος και περισσότερα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Η χαρακτηριστική στυφή γεύση οφείλεται σε αυτές τις ενώσεις. Το κόκκινο κρασί έχει 7 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από ότι το λευκό. Οι πολυφαινόλες όπως η τυροσόλη, η ρεσβερατόλη και άλλες, είναι ενώσεις που σχετίζονται με την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η προστατευτική τους δράση πραγματοποιείται με διάφορους μηχανισμούς, όπως είναι η αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL), ο περιορισμός της δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, η μείωση της πηκτικότητας του αίματος, η βελτίωση της λειτουργικότητας των αγγείων και η προστασία των κυττάρων από την καταστροφή που προκαλεί το οξειδωτικό στρες (κυρίως λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του). Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα κόκκινα κρασιά που έχουν ζυμωθεί σε δρύινα βαρέλια, ενώ αυξάνονται κατά τη συντήρησή τους σε αυτά με το πέρασμα του χρόνου.
Η ενδεδειγμένη ποσότητα κρασιού κάνει καλό λόγω της αιθανόλης που φτιάχνει το σώμα μας από την αλκοόλη. Η μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού πέραν των δυο ποτηριών ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ηπατικών παθήσεων όπως και την εμφάνιση κάποιων συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Τα 150ml κρασιού έχουν κάτι περισσότερο από 30ml αλκοόλης, όσο περίπου 350ml μπύρας. Αυτή είναι και η συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ ημερησίως για έναν άντρα και η μισή για μια γυναίκα. Τα υψηλά επίπεδα αλκοόλης αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Το κόκκινο κρασί μπορεί να τονώσει την σεξουαλική ζωή, κυρίως των γυναικών. Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη ,γυναίκες που κατανάλωσαν ένα έως δυο ποτήρια κρασί ημερησίως είχαν αυξημένη επιθυμία, ερεθισμό και ένιωθαν περισσότερη ικανοποίηση από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου. Οι γυναίκες που έπιναν πολύ περισσότερο από το συνιστώμενο δεν είχαν καμία διαφορά σε αυτό τον τομέα.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Γαλλία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις 10 χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση κρασιού. Ο μέσος κάτοικος της πόλης του Βατικανού στη Ρώμη καταναλώνει περισσότερο κρασί ανά έτος από κάθε άλλο κάτοικο σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου! Άλλες χώρες με υψηλή κατανάλωση κρασιού είναι η Ελβετία η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης