Ακόμα πιστεύετε ότι ο κρόκος αυγού αυξάνει τη χοληστερίνη;

Ακόμα πιστεύετε ότι ο κρόκος αυγού αυξάνει τη χοληστερίνη;

Για δεκαετίες αυτό που οι ειδικοί γνώριζαν στον τομέα της πρόληψης εμφάνισης καρδιοπαθειών ήταν ότι η υψηλή χοληστερίνη σχετιζόταν με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τους όπως και με τους κινδύνους για καρδιακή ανακοπή.

Έτσι, σε μια προσπάθεια μείωσης των επίπεδων χοληστερίνης, η ιατρική κοινότητα πρότεινε τη μείωση πρόσληψης διαιτητικής χοληστερόλης από τροφές όπως είναι ο κρόκος αυγού. Ωστόσο η διαιτητική χοληστερόλη δεν μετέβαλε τη χοληστερόλη του αίματος με εξαίρεση τα άτομα που είχαν πρόβλημα μεταβολισμού της διαιτητικής χοληστερόλης όπως έδειξε μελέτη σε ασθενείς στο Northwestern Memorial Hospital.

Για να βελτιώσουμε τα επίπεδα της διαιτητικής χοληστερόλης θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, να καταναλώνουμε περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 για να σταματήσει η απαγόρευση στον περιορισμό της κατανάλωσης διαιτητικής χοληστερόλης από το US Dietary Guidelines. Ο American Heart Association προτείνει ότι ημερησίως πρέπει να καταναλώνουμε όχι περισσότερο από 300mg διαιτητικής χοληστερόλης.

Το συκώτι είναι έτοιμο να αναπληρώσει οποιαδήποτε έλλειψη χοληστερόλης από τη διατροφή μας αν και ένας υγιής οργανισμός παράγει την χοληστερόλη που χρειάζεται. Πέρα από όλα αυτά τα αυγά είναι η νο 1 βιοδιαθέσιμη πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, βιταμίνη E, βιταμίνη B12 και Ψευδάργυρο. Δυο αυγά την ημέρα καλύπτουν τη μισή από την ημερήσια ανάγκη μας σε χολίνη, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση της μνήμης (τελευταίες μελέτες δείχνουν αύξηση του ποσοστού ανεπάρκειας της).

Ο αριθμός των αυγών που μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια, την εβδομάδα εξαρτάται από τη διατροφή μας στο σύνολο της. Ένα υγιές άτομο που ακολουθεί ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα και περπατά 2 χιλιόμετρα την ημέρα, μπορεί να καταναλώνει 3 αυγά (βιολογικά) την ημέρα και ειδικά για πρωινό.

Αυτό γιατί τα αυγά έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού και μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι ένα πρωινό με βάση το ψωμί. Τα αυγά μπορούμε να τα καταναλώσουμε με πολλούς τρόπους και να τα εμπλουτίσουμε με πολλά υλικά. Από απλά βραστά, ποσέ μέχρι τηγανητά, ομελέτα, scrambled, με λαχανικά τυρί ή βρώμη, μέλι, πραλίνα φουντουκιού. Μπορούμε ικανοποιήσουμε τη διάθεση μας για γλυκό ή αλμυρό, σε σύντομο χρόνο χωρίς ιδιαίτερες μαγειρικές απαιτήσεις και να έχουμε φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο τον οργανισμό μας. Βάλτε τα στη ζωή σας!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης