«Είναι μεγάλο σχολείο τα ΑΜΕΑ για τη ζωή»
Η συγκινητική ιστορία με τον Μασούρα και το τετραπληγικό κοριτσάκι * Μιλάει ο πατέρας του παιδιού στο «ΦΩΣ», φανατικός Ολυμπιακός από τη Σύρο
Στράτος Μαύρος
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Προ ημερών έκανα μια συνέντευξη από τον Σταύρο Κισαμιτάκη, τον ένθερμο Ολυμπιακό που αν και με σοβαρό πρόβλημα υγείας έκανε αγώνα για την ενίσχυση του Ερασιτέχνη. Εκεί λοιπόν μου είπε μια ιστορία για τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργο Μασούρα, ο οποίος του ζήτησε να δώσει μία φανέλα του με αφιέρωσή του σε ένα τετραπληγικό κοριτσάκι με έναν μπαμπά φανατικό Ολυμπιακό, ο οποίος διαμένει στη Σύρο. Τον βρήκα τον μπαμπά αυτόν και είναι συγκινητική η ιστορία. Όποτε νιώθουμε ότι η ζωή μας δεν πάει καλά, να σκεφτόμαστε τι Γολγοθά ανεβαίνουν άλλοι άνθρωποι και πόσο δύσκολη είναι η ζωή πραγματικά για άλλους συνανθρώπους μας. Διαβάστε τη συνέντευξη με τον Στράτο Μαύρο.
Με τον μεγάλο παλιό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, τον Θωμά Μαύρο, έχεις καμία σχέση;
Όχι. Μικρός μεγάλωσα στο Κερατσίνι και αυτό μου έλεγαν όλοι, ενώ ήμουν φανατικός Ολυμπιακός. Δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχει μακρινή συγγένεια, διότι ο πατέρας μου είναι από την Πάρο και ήταν μεγάλο σόι, δώδεκα αδέλφια, όλα αγόρια και μόνο ένα κορίτσι!
Πότε πήγες στη Σύρο;
Ήρθαμε μόνιμα το 1986, είναι η μητέρα μου από εδώ. Ήρθαμε για πιο ήσυχη ζωή και πράγματι η Σύρος προσφέρει τρομερή ποιότητα ζωής. Δεν της λείπει τίποτα, είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και έχει και χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.
Τι ομάδα ο μπαμπάς;
Ολυμπιακός, όπως και όλο μου το σόι.
Πόσων χρονών είσαι;
Είμαι 46.
Πάμε λοιπόν τώρα να μου πεις την ιστορία με το παιδί.
Έχω δύο κορίτσια. Το ένα είναι 4 χρονών, το άλλο, που είναι ΑΜΕΑ,είναι 14. Η Βαναλία. Είναι κόρη της γυναίκας μου από άλλο σύζυγο, όμως την έχω υιοθετήσει και τη λατρεύω και την υποστηρίζω σαν να είναι δικό μου παιδί. Να σου πω μια ιστορία που με συγκλονίζει;
Βεβαίως.
Η Βαναλία γεννήθηκε στις 25/3/2006. Δεν είναι μόνο ότι γεννήθηκε στην ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου, είναι και ότι γεννήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο όπου εκείνη την ημέρα νοσηλευόμουν εγώ για πρόβλημα υγείας, χωρίς να ξέρω τότε ούτε το παιδί ούτε τη μετέπειτα γυναίκα μου, τη μητέρα του παιδιού δηλαδή. Είχε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και ήρθε ελικόπτερο από τη Νάξο για να την πάει στην Αθήνα στο «Θριάσιο». Είχε δίδυμα, αλλά η γέννα ήταν πρόωρη, ήταν 6,5 μηνών. Έχασε το ένα παιδί και το άλλο έπαθε εγκεφαλική παράλυση. Εγώ την ίδια μέρα νοσηλευόμουν στο «Θριάσιο» επίσης. Αυτό το ανακάλυψα έξι χρόνια αργότερα, αυτήν τη σύμπτωση τη σημαδιακή. Αφού είχα γνωριστεί με τη γυναίκα μου και μου εξήγησε πώς έγινε και πότε έγινε τετραπληγικό το παιδί. Είχα μείνει άφωνος. Την υιοθέτησα τη μικρή.
Με τον Μασούρα τι έγινε;
Ο Σταύρος Κισαμιτάκης πάντα έστελνε κάτι για τη μικρή σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Μια μέρα μού λέει «σου έχω μια έκπληξη». Και μου έδωσε φανέλα του Ολυμπιακού που του είχε δώσει ο Μασούρας για αυτό τον σκοπό, με αφιέρωσή του πάνω στη φανέλα. Να σου πω ότι όποτε έρχεται η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού στη Σύρο να παίξει με τον Φοίνικα δεν χάνουμε το ματς. Και στο Λιγκ Καπ το 2018 οι παίκτες του Ολυμπιακού την αγκάλιασαν, την έκαναν μασκότ της ομάδας, την είχαν φωνάξει μέχρι και στην απονομή του τροπαίου! Θα σου στείλω φωτογραφίες. Και στην παραλία, στο λιμάνι όπου έπιναν καφέ, τη φώναζαν, όπως και ο Γιώργος Πρίντεζης. Ο αρχηγός της ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού Γιώργος Πετρέας, την πήρε από την εξέδρα πριν από δύο χρόνια και την έβαλε μαζί με τους παίκτες! Θέλω να ευχαριστήσουμε τον Γιώργο Μασούρα. Να ξέρετε ότι τα παιδιά αυτά καταλαβαίνουν και χαίρονται, είναι σαν ένα μεγάλο μωρό. Καταλαβαίνει. Και επικοινωνούμε, λέει κάποιες κουβέντες.
Θες περισσότερα ελληνόπουλα στον Ολυμπιακό;
Φυσικά! Είναι καλό και για τον Ολυμπιακό, και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, και για την Εθνική ομάδα. Θέλω πολύ να τελειώσει αυτό το μαρτύριο με τις καραντίνες και τον κορονοϊό, να φέρω τη μικρή στο «Καραϊσκάκης», να ζήσει την ατμόσφαιρα με τον κόσμο. Χαίρεται, τραγουδάει, είναι ένα κοριτσάκι πολύ ευτυχισμένο. Της έχω μεγάλη αδυναμία. Είμαστε πολύ δεμένοι, δεν μπορώ πλέον να ζήσω χωρίς αυτήν. Εγώ λέω «ευχαριστώ τον Θεό» για αυτό το κορίτσι, κλαίω και συγκινούμαι. Είναι γλυκύτατη.
Τι δυσκολίες υπάρχουν για να μεγαλώνεις ένα τέτοιο παιδί;
Η χώρα μας δεν είναι ανεπτυγμένο κράτος για τα ΑΜΕΑ. Είναι φοβερά δύσκολο στην πράξη, ακόμα και για να κινηθείς έξω, να πας μια βόλτα. Στη Σύρο είναι καλύτερα, όμως στην Αθήνα και στον Πειραιά είναι πολύ δύσκολο. Ένα αμαξίδιο έχει πολλές δυσκολίες. Να σου πω το φοβερό; Ούτε στο Νοσοκομείο Παίδων δεν υπάρχουν πεζοδρόμια κατάλληλα! Ακόμα και το Νοσοκομείο Παίδων δεν είναι εύκολα προσβάσιμο για τα αμαξίδια που είναι πολύ πιο μεγάλα από τα καρότσια για τα μωρά. Βλέπεις έξω από το Παίδων πεζοδρόμια με δέντρα! Με στενό χώρο, πώς να περάσει το αμαξίδιο; Δεν χωράει. Λες και δεν υπάρχουν παιδιά ΑΜΕΑ, λες και όλοι περπατάνε.
Τι βοήθεια δίνει το κράτος;
Υπάρχει προνοιακό επίδομα, αλλά το ποσό δεν είναι σημαντικό για μια οικογένεια στην οποία η μάνα δεν μπορεί να εργαστεί. Το παιδί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο του, έχει κινητική στέρηση, θέλει έναν άνθρωπο-τη μαμά του- 24 ώρες πάνω από το κεφάλι του. Τα φαγητά τα τρώει πολτοποιημένα και νερό πίνει με το μπιμπερό.
Στη Σύρο έχετε πρόβλημα με τον κορονοϊό;
Όχι. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ποτέ δεν ήμασταν στο κόκκινο. Δεν είναι δίκαιο το ολικό λοκντάουν στη χώρα. Γιατί να είναι όλη η χώρα κλειστή; Η μικρή μας κόρη έχει τρελαθεί τόσο καιρό στο σπίτι, μακριά από το νηπιαγωγείο. Ούτε στις παιδικές χαρές δεν επιτρέπεται να την πάμε.
Τι σου αρέσει πιο πολύ στη Σύρο;
Ο τρόπος ζωής, η ποιότητα ζωής, καθόλου εγκληματικότητα, είναι και κοντά στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι.
Πόση ώρα από τον Πειραιά;
Δυόμισι ώρες με το γρήγορο.
Το καλοκαίρι είχατε τουρισμό;
Ως τον Ιούλιο δεν είχε πατήσει ούτε βάρκα! Κατά περίεργο τρόπο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο, έγινε ένα… μπουμ, γεμίσαμε κότερα και θαλαμηγούς. Πρώτη φορά έγινε τέτοιος χαμός τέτοια εποχή! Όχι όμως κρουαζιερόπλοια. Μόνο ένα ήρθε στο τέλος Οκτωβρίου.
Δούλεψε δηλαδή το νησί.
Ναι, δούλεψε. Η Σύρος πάντα στηριζόταν κυρίως στον ελληνικό τουρισμό. Έτσι, δεν είχε την καταστροφή που είχαν άλλα νησιά, πολύ τουριστικά, που δούλευαν έξι μήνες και στηρίζονταν στους ξένους.
Πόσο κόσμο έχει η Σύρος μόνιμους κατοίκους;
Πάνω από 20.000! Μέχρι και Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εδώ.
Πού μένεις;
Στην Ερμούπολη.
Δουλεύουν τα ναυπηγεία, έτσι δεν είναι;
Ναι, εδώ και καιρό δουλεύουν πολύ καλά εδώ.
Αγαπημένος παίκτης των παιδικών σου χρόνων;
Εγώ στο Κερατσίνι μεγάλωσα με τον Νίκο Αναστόπουλο. Για εμένα ήταν μεγάλη μορφή. Την πρώτη φορά που πήγα στο παλιό «Καραϊσκάκης» δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Ήταν σοκ! Ήταν η χρονιά των θυμάτων της Θύρας 7. Ήταν ένα ματς Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ. Το πρώτο μου ματς. Ανέβαινα τα τσιμεντένια σκαλάκια που ήταν σκοτεινά και όταν βγήκα στο φως του ήλιου και είδα το πράσινο χορτάρι, την κόκκινη εξέδρα και τους παίκτες, τρελάθηκα!
Πώς θα ήθελες να κλείσουμε;
Πρέπει ο κόσμος να σέβεται και να αγαπάει τα ΑΜΕΑ, να μην τα θυμούνται μόνο κάθε 3 Δεκέμβρη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Σε κάθε αγώνα που πήγαινα την κόρη μου ήταν ευτυχισμένη, χαρούμενη. Πρέπει να φέρεσαι σε αυτά τα παιδιά όπως στα υγιή παιδιά, αλλά να μην κρύβεις βέβαια το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Παίζει μεγάλο ρόλο η οικογένεια. Πρέπει να καμαρώνεις που είναι παιδί σου, όχι να ντρέπεσαι. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το παιδί, είναι μεγάλο σχολείο τα ΑΜΕΑ για τη ζωή. Και θέλω να κλείσω έτσι: πίσω από το παιδί αυτό κρύβεται μία υπέροχη μητέρα. Είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος της μητέρας ενός ΑΜΕΑ. Θέλει πολλή αγάπη και πολλή ψυχή.