Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Γαλοπούλα ή χοιρινό - Τι παχαίνει περισσότερο;

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη δίνει συμβουλές για τη διατροφή μας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τις θερμίδες και πως μπορούμε να συνδυάσουμε τη γαλοπούλα ή το χοιρινό.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Γαλοπούλα ή χοιρινό - Τι παχαίνει περισσότερο;

Το δίλημμα για κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Γαλοπούλα ή χοιρινό; Η παράδοση θέλει χοιρινό, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο γεύμα που να μην περιλαμβάνει γαλοπούλα!

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη δίνει συμβουλές για να ξέρουμε πολύ καλά τι ακριβώς διαλέγουμε. Μήπως να κάναμε έναν δημιουργικό συνδυασμό;

Το χοιρινό και τα συνοδευτικά του

Η επιλογή για το γιορτινό τραπέζι άπαχου χοιρινού κρέατος δεν είναι καθόλου κακή. Tο άπαχο χοιρινό κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο. Το υψηλό περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες σε χορταίνει γρήγορα, καθυστερώντας το αίσθημα της πείνας. Επίσης, είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ αποτελεί μία από τις λίγες πηγές βιταμίνης Β12 και προσφέρει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο και σελήνιο”. Επίσης, το χοιρινό σερβίρεται αυτές τις μέρες με μια σειρά από φρέσκα υλικά, που το κάνουν ακόμη πιο κατάλληλο για τη διατροφή σου. Ο μαϊντανός, το σέλινο και το κρεμμύδι είναι συστατικά που περιλαμβάνονται στην συνταγή του άπαχου χοιρινού, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας στο πιάτο είναι ένας κανόνας που χρειάζεται να τηρήσουμε και στην διάρκεια των γιορτών

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Ο μαϊντανός από την άλλη, είναι ένα εξαιρετικό μυρωδικό το οποίο επίσης παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνη Α και C. Τέλος, το κρεμμύδι είναι λαχανικό με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διουρητικό, αντιβακτηριδιακό αλλά και χωνευτικό.

Η γαλοπούλα και η γέμισή της

Το κρέας της γαλοπούλας συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία. Αποτελείται από πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως τρυπτοφάνη και αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό. Και η γαλοπούλα συνοδεύεται από πάρα πολλά λαχταριστά υλικά και κυρίως όσα επιλέγουμε να βάλουμε στη γέμιση, η οποία τη νοστιμίζει.

Ίσως η γαλοπούλα δεν είναι όσο διαιτητική νομίζαμε…

Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση. Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ,χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φημισμένα για τον προστατευτικό τους ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος, το ρύζι προσδίδει σε αυτό το εορταστικό γεύμα, τους απαραίτητους υδατάνθρακες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Κι οι θερμίδες;

Το χοιρινό με σέλινο αποδίδει περίπου 521 θερμίδες, ενώ η γεμιστή γαλοπούλα αποδίδει περίπου 1190 θερμίδες. Μπορεί λοιπόν η γαλοπούλα να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει και πολλές παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το χοιρινό στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.

Με πληροφορίες από το Tlife